Οι πελαργοί έφεραν την άνοιξη στο χωριό μας...

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Τον ερχομό της Άνοιξης σηματοδοτεί η παρουσία των πελαργών στα Καλύβια αφού ήδη ένα ζευγάρι έχει εγκατασταθεί στον τρούλο της εκκλησίας, στην υπάρχουσα φωλιά που θα αποτελέσει το σπίτι τους!

Πιθανά όμως πρόκειται για πελαργούς οι οποίοι παρέμειναν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην περιοχή και δεν είχαν μεταναστεύσει μαζί με τα υπόλοιπους συντρόφους τους για τις θερμές χώρες, μιας και οι παραλίμνιες περιοχές της Λυσιμαχίας και του Οζερού, αλλά και το παραποτάμιο οικοσύστημα του Αχελώου, αποτέλεσαν ιδανικούς βιότοπους για εξεύρεση τροφής.

Με την άφιξή τους, το πρώτο που έκαναν οι πελαργοί ήταν να ξεκινήσουν τη διόρθωση της φωλιάς έτσι ώστε να είναι έτοιμη για την γέννηση των αβγών και αργότερα την φροντίδα των νεοσσών.

Τόσο με την διόρθωση της φωλιάς όσο και με την επώαση ασχολούνται και οι δυο γονείς. Η επώαση κρατάει πάνω από ένα μηνά και μετά, όταν θα εκκολαφτούν τα μικρά πάλι και οι δυο γονείς εναλλάξ θα τα φροντίζουν, θα τα ταΐζουν.

Οι πελαργοί είναι οι «ταχυδρόμοι» της άνοιξης, που φέρνουν με χαρά σε όλο τον κόσμο το νέο της αναγέννησης της φύσης, καλώντας παράλληλα τους ανθρώπους να γιορτάσουν την έλευσή της!