Ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων τίμησε τις εκδηλώσεις στο Αιτωλικό

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις για την 198η επέτειο από τη Μάχη του Ντολμά, στο Αιτωλικό, όπου συμμετείχε και ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων "Δήμητρα" στην βραδυνή πομπή!

Τιμητικό τμήμα με παραδοσιακές στολές και το λάβαρο του Συλλόγου Γυναικών παρευρέθηκε στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος, εκπροσωπώντας με αυτό τον τρόπο το χωριό των Καλυβίων.

Να αναφέρουμε ότι, χθες Σάββατο και το πρωί της Κυριακής, με σεβασμό στους πεσόντες της μάχης του Ντολμά, παρέλασαν πολλά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων και φιλαρμονικών, όπου συμμετείχαν στους εορτασμούς στο Αιτωλικό. Ήταν μια συγκινητική παρουσία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των προγόνων μας που έχασαν τη ζωή τους στην μάχη της 28ης Φεβρουαρίου 1826, μεταξύ των οποίων ήταν και ο οπλαρχηγός Γρηγόρης Λιακατάς, ο οποίος είχε οχυρωθεί στην νησίδα Ντολμάς, με 300 άντρες από το Αιτωλικό και 18 κανόνια, προσπαθώντας να ανακόψει τον Οθωμανικό στρατό του Χουσεΐν και να εμποδίσει την πολιορκία του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου. Στο νησάκι υπάρχει εκκλησάκι και μνημείο για τους πεσόντες, όπου και εκεί έγιναν εκδηλώσεις τιμής και προσκυνήματος.

Να σημειώσουμε τέλος ότι, οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν Έκθεση οπλισμού και παραδοσιακών κειμηλίων στο Μουσείο Αλιείας Αιτωλικού, την διεξαγωγή του Δρόμου Πεσόντων Ιστορικής Μάχης του Ντολμά και την Κυριακή το πρωί, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία και μετά την πομπή, Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων επισήμων αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, στο μνημείο θυσίας στο νησάκι Ντολμάς.

Διοργάνωση εκδηλώσεων: Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και Δημοτική Κοινότητα Αιτωλικού.

ΠΡΩΙΝΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25/02/2024

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση φωτογραφιών τον Νίκο Παπαλέξη (Μεσολλόγγι)