H Φωτεινή Μυλωνά παρουσιάζει την «Αφρολουλουδένια» στο Αγρίνιο (25/02)

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργικός Παιδότοπος "Κουκουβά", το Βιβλιοπωλείο "Αγαύη" και οι Εκδόσεις "Αναγνώστης" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παραμυθιού της Φωτεινής Μυλωνά «Αφρολουλουδένια, του Ήλιου η αγαπημένη!», που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του "Κουκουβά" (Μαρκ. Μπότσαρη 6, Αγρίνιο) την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6 το απόγευμα.

Το «Αφρολουλουδένια, του Ήλιου η αγαπημένη!» είναι το νέο παιδικό βιβλίο της Φωτεινής Μυλωνά Ραΐδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αναγνώστης. Ένα παιδικό παραμύθι με εικονογράφηση του Αγησίλαου Ρόμπολα, που ξετυλίγεται στον μαγευτικό χώρο των αλυκών της Τουρλίδας Μεσολογγίου.

Η συγγραφέας, με τρόπο παραστατικό θα επιχειρήσει να μεταβιβάσει στα παιδιά μερικές γνώσεις οι οποίες θα διευκολύνουν όχι μόνο την κατανόηση αλλά και την απόλαυση του παραμυθιού. Οι γνώσεις αφορούν τους όρους θάλασσα, λίμνη, λιμνοθάλασσα. Ύστερα τα ποτάμια και τη συμβολή τους, με τις αποθέσεις των φερτών τους υλικών, στη δημιουργία της λιμνοθάλασσας. Μέσα από τους μαγικούς δρόμους του παραμυθιού η αφηγήτρια θα μιλήσει για την παραγωγή του αλατιού από τις αλυκές στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Το παραμύθι αρχίζει από το σημείο αυτό. Στο παραμύθι, ο Εύηνος, ο Αχελώος, η Λιμνοθάλασσα, ο Ήλιος, ο Μαΐστρος… όλα προσωποποιούνται. Για την παρουσίασή του, όλα χαρίζουν τις μορφές τους σε χειροποίητες κούκλες και παίρνουν ζωή στα χέρια της συγγραφέως.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι παρά αντανάκλαση των σχέσεων που δημιουργούνται στη φύση. Το παραμύθι τελειώνει καλά. Ο άρχοντας Ήλιος αποδέχεται τον γυρισμό της γυναίκας του της Αφρολουλουδένιας και της κόρης του της Αλατούλας στη Λιμνοθάλασσα και συνεχίζει τη ζωή του στον ουρανό με τις υπόλοιπες κόρες του, που δεν είναι και λίγες, τις Ηλιαχτιδούλες.

Η Φωτεινή Μυλωνά Ραΐδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Κάποια στιγμή, στα νιάτα της, το εγκατέλειψε, πιστεύοντας για πάντα... Πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άλλος τόπος ιδανικότερος απ' αυτόν για να κάνει την έξοδό της κι επέστρεψε. Διάλεξε να γίνει δασκάλα για να είναι κοντά στα παιδιά. Αυτά φρόντισαν να διατηρήσει ατόφια την αλήθεια της και αυθεντικά τα συναισθήματά της. Βιβλία της (παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων) έχουν εκδοθεί από διάφορους εκδότες ανά τα χρόνια (Αναγνώστης, Ελληνικά Γράμματα, Άγκυρα, Gutenberg και άλλους). Δύο από αυτά έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Το ένα από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το άλλο από τη Γυναικεία λογοτεχνική συντροφιά. Διηγήματά της επίσης έχουν επιλεγεί για τις συλλογές: "Θα 'θελα τόσα να σου πω, μπαμπά!" και "Ιστορίες που γράφει η ζωή".

Υφάδι γύρευε η Κυρά των παραμυθιών, στο Μεσολόγγι, για τα παραμύθια της. Κι υφάδι δε βρήκε…

Γεμάτα τα μασούρια κι οι ανέμες της Λιμνοθάλασσας μετάξι. Ύφαινε κι ύφαινε αυτή και τελειωμό δεν είχε. Τη μια ιστορία τέλειωνε, άλλη ακολουθούσε. Κι όλες τους αληθινές.

Έκανε να φύγει λυπημένη η Κυρά των παραμυθιών για άλλο τόπο, μα σταμάτησε…

«Κόρη μου», της είπε, «θα σου χαρίσω το παραμύθι, μου χαρίζεις τις ιστορίες σου;

Δέχτηκε η Λιμνοθάλασσα την πρότασή της και της έδωσε το χέρι.

«Το πρώτο σας υφαντό δικό μου!» συγκινημένη μπήκα στη μέση εγώ.

«Ποια είσαι εσύ και τι γυρεύεις εδώ;» έκπληκτες με ρώτησαν κι οι δυο τους.

«Μια γιαγιά είμαι», τους λέω, «που μ’ αρέσει να διηγούμαι με τη γλώσσα του παραμυθιού ιστορίες στα παιδιά».

«Αν είναι για τα παιδιά», μου είπαν αυτές, «το πρώτο και καλύτερο υφαντό μας δικό σου και δικό τους!»

"Μια φορά κι έναν καιρό, καλοκαίρι ήταν, απ' τα ρηχά νερά της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγιού και του Μαΐστρου τα χάδια, γεννήθηκε..."

Τηλ. επικοινωνίας: Κουκουβά 26410-22433 - 6947803553 , Βιβλιοπωλείο Αγαύη 26411-81643