Ανακοίνωση της Συντονιστικής των Φορέων: «Η εκτροπή Αχελώου και πάλι στο προσκήνιο με μεθοδεύσεις από παρασκήνιο»

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, με ανακοίνωσή της, μετά την ημερίδα διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεσολόγγι µε θέμα:«2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ)» καλεί σε συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης μέσα από τον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η εκτροπή Αχελώου και πάλι στο προσκήνιο με μεθοδεύσεις από παρασκήνιο!!!

Αυτός ο τίτλος θα μπορούσε να εκφράσει όλες τις τοποθετήσεις των παριστάμενων εκπρόσωπων φορέων της Αιτωλοακαρνανίας που έλαβαν μέρος στην ημερίδα διαβούλευσης εν όψει της 2ης αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Βέβαια το παράδοξο στην υπόθεση αυτή είναι, ότι η εκτροπή του Αχελώου έρχεται να επισημοποιηθεί αυτή την φορά, μέσα από την 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, με τον παραπλανητικό τίτλο, μεταφορά 250 εκατ. κυβικών νερού ετησίως από τον Αχελώο στην Θεσσαλία, όταν στην 1η αναθεώρηση του 2017 δεν υπήρχε ούτε σαν εναλλακτικό σενάριο. Και όλα αυτά όταν, η από το 2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε απόπειρα για την συνέχιση των φαραωνικών έργων της εκτροπής.

Στην ημερίδα η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της και Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος στην παρέμβαση του και αφού εγκάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την απουσία της από την διαδικασία, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση για την συνέχιση των έργων ης εκτροπής.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τις πολιτικές μεθοδεύσεις οι οποίες υπαγορεύουν από το παρασκήνιο την εκ νέου εμφάνιση της εκτροπής του Αχελώου μέσα από την 2η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Θεσσαλίας, χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά ούτε και οι Κοινοτικές οδηγίες.

Σε ανάλογο πνεύμα βεβαίως κινήθηκαν οι παρεμβάσεις και των υπολοίπων μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλ/νίας κατά της εκτροπής, ήτοι του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Λάμπρου Δημητρογιάννη, του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητήριου Αιτωλ/νιας κ. Λίνου Μπλέτσα, καθώς και του Γραμματέα της Επιτροπής, κ. Δημοσθένη Καπώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμπεριστατώμενα επιχειρήματα από το σύνολο των παρεμβάσεων που αναπτύχτηκαν κατά την διάρκεια της διαβούλευσης, προκάλεσαν τον έντονο προβληματισμό των μελετητών, ενώ ο επικεφαλής των δήλωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, καλεί όλους τους φορείς του Νομού αλλά και της ΠΔΕ, να συμμετάσχουν στην διαδικασία διαβούλευσης για την 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας μέσα από τον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην συνέχεια.

Επιβάλλεται οι φωνές της λογικής και το δίκαιο των επιχειρημάτων όσων αντιστέκονται στο εμμονικό πια εγχείρημα της εκτροπής, να φτάσουν όσο πιο γρήγορα στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου η εκτέλεση του να αποτραπεί οριστικά και αμετάκλητα».