Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευθύμιου Πριόβολου, στην Αθήνα

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Σε μια κατάμεστη, από φίλους του βιβλίου, αίθουσα, παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα το νέο βιβλίο του Αγγελοκαστρίτη εκπαιδευτικού και συγγραφέα, Ευθύμιου Πριόβολου, με τίτλο:«Εκεί ήταν η αγάπη» (Εκδόσεις ΚΨΜ).

Ο συγγραφέας γράφει για την χθεσινή εκδήλωση:

Μια γιορτή!  

Τελικά, ο χώρος, το «Σόουλ Κίτσεν», στην Ευελπίδων 47, ήταν μικρός - πλην όμορφος και ζεστός! - για να φιλοξενήσει χτες το βράδυ, 22 του μήνα, την παρουσίαση του μυθιστορήματός μου, «Εκεί ήταν η αγάπη», των εκδόσεων ΚΨΜ. Ούτε η απεργία των ταξί ούτε η εγνωσμένη δυσκολία της στάθμευσης στην περιοχή των δικαστηρίων δυσκόλεψαν την αθρόα προσέλευση των φίλων.

Ένα ειλικρινές, θερμό ευχαριστώ σε όσες και όσους τίμησαν το βιβλίο, τον συγγραφέα και τα πρόσωπα που μίλησαν. 

Η κυρία Χρηστίνα Φωτοπούλου (με  -η- γράφεται το όνομα της φίλης μου!), Μεταπτυχιακή Φιλόλογος, με το δικό της γλαφυρό, φιλολογικό, λογοτεχνικό ύφος, άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τους ομιλητές:

Την κ. Αγγελική Παππά, Μεταπτυχιακή Φιλόλογος - Υποψήφια Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, τον Ιατρό κ. Ιωάννη Παπανδρέου και τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κ. Μιλτιάδη Ζαμπάρα. 

Μετά, έδωσε το λόγο στην Αγγελική Παππά, η οποία προέβη σε μια μεστή, άρτια, άριστη κατά πάντα φιλολογική προσέγγιση και περιγραφή του βιβλίου, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του, την δομή, την γλώσσα, το ύφος και την στοχοθεσία του συγγραφέα. Εγχείρημα καθόλου τυχαίο για το πνευματικό οπλοστάσιο της Αγγελικής.

Στη συνέχεια ο ιατρός – της εφηβικής ιατρικής - Ιωάννης Παπανδρέου με τρόπο κατανοητό, απλό, ενδεικτικό της συγκρότησης και της παιδείας του, εστίασε στην έννοια της αγάπης, ιδιαίτερα στην εφηβική και νέα ηλικία, δηλαδή στην κεντρική έννοια του μυθιστορήματος, που διατρέχει και διαπερνάει τα εξήντα κεφάλαια του βιβλίου, καθώς και στα οικογενειακά βιώματα που, αναπότρεπτα, επηρεάζουν τις σχέσεις των νέων.   

Τέλος, ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ανέδειξε την επήρεια της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας στους νέους και στις σχέσεις τους, καθώς όλο το αφήγημα διαδραματίζεται στα δύσκολα και σημαντικά από κάθε κοινωνικοπολιτική  άποψη χρόνια μετά την μεταπολίτευση του 1974 μέχρι και τα πρώτα του ’80. Ο λόγος του απλός, ζωντανός, αληθινός, μαρτυρία της παιδείας και της ευαισθησίας του ως νέου ανθρώπου και πολιτικού.

Η ελαχιστότητά μου χαιρέτησε και ευχαρίστησε όλους και όλες που τίμησαν αυτή την προσωπική γιορτή για ένα, ακόμα, παιδί μου, το καινούργιο βιβλίο μου. Σας ευχαριστώ πολύ!».

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο του νέο βιβλίο του συντοπίτη μας Ευθύμιου Πριόβολου!