Επιμορφωτική Ημερίδα Πνευματικών – Εξομολόγων στην Ι.Μ. Αιτωλίας  & Ακαρνανίας

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Με επιτυχία και τη συμμετοχή των Πνευματικών και των υποψηφίων Πνευματικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, η Α’ Επιμορφωτική Ημερίδα Πνευματικών – Εξομολόγων της Ιεράς Μητροπόλεως στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, στο Παναιτώλιο.

Εισηγητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα: «Ο Πνευματικός αντιμέτωπος με το σήμερα».

Ο π. Βασίλειος με λόγο επιστημονικό και τεκμηριωμένο αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου και στις διαφορές του από τον παραδοσιακό τύπο πιστού. Επεσήμανε την ανάγκη εξατομικευμένης ποιμαντικής εκ μέρους του πνευματικού, όπως άλλωστε ζητούν και οι Πατέρες, και η οποία ποιμαντική θα συναντήσει τον εξομολογούμενο ουσιαστικά και θα του επιτρέψει, στη συνεχεία να συνδεθεί με τον Χριστό.

Υπογράμμισε την ανάγκη να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την εποχή μας, ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε κατόπιν και τα αρνητικά της σημεία. Αυτό γίνεται εφικτό, αν αντιληφθούμε, ότι η επιθυμητή κατάσταση βρίσκεται στο μέλλον, στη Βασιλεία του Θεού και όχι σε κάποιο ιδανικό παρελθόν, το όποιο άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ.

Τόνισε, επίσης, ότι μερικές φορές οι ψυχιατρικές διαταραχές λαμβάνουν δήθεν πνευματική μορφή, οπότε χρειάζεται προσοχή και παραπομπή σε ειδικό. Τέλος, υπενθύμισε ότι, ο Νόμος του Θεού στην Καινή Διαθήκη είναι πλέον η χάρις και το έλεος, και όχι ο νομικισμός.

Ακολούθησε διάλογος, κατά τον οποίο τέθηκαν από τους συμμετέχοντες ιερείς, ερωτήσεις για διάφορα θέματα, στις οποίες ο π. Βασίλειος έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις.

Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός με ευχαριστίες προς τον ομιλητή για την εμπεριστατωμένη εισήγηση, τονίζοντας ότι είναι η έναρξη της συστηματικής και διαρκούς επιμόρφωσης των πνευματικών και των υποψηφίων πνευματικών. Επίσης, ανέφερε, ότι ο π. Βασίλειος δεν είναι μόνο ένας καταξιωμένος επιστήμονας που διακρίνεται από την σφαιρικότητα των γνώσεών του, αλλά είναι και ένας κληρικός που αγαπά την Εκκλησία και τους ιερείς.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, το μυστήριο της Εξομολογήσεως είναι το κατεξοχήν μυστήριο της ελευθερίας που διακονεί την σωτηρία του ανθρώπου και διακρίνεται από τον πόνο της μετάνοιας και τη χαρά της επιστροφής. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Παραβολή του Ασώτου Υιού, όπου εκεί «συμπυκνώνονται όλα όσα ανέφερε ο π. Βασίλειος. Στην Παραβολή αυτή φαίνεται, ότι ο Θεός είναι ο πατέρας, φανερώνεται πώς πρέπει να είναι ο πνευματικός πατέρας, παρουσιάζονται η διάκριση, η εξατομίκευση, ο σκοπός και τα στάδια της μετανοίας».

Προέτρεψε τους ιερείς να προσφέρουν την αγάπη του Χριστού στους ανθρώπους και να τους δώσουν την δυνατότητα να αντιληφθούν, ότι «η σχέση τους με τον Θεό διακρίνεται από τη χαρά, την ευλογία και την ελπίδα της σωτηρίας».

Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη της εξατομίκευσης, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «έτοιμες συνταγές», γιατί ο πόνος της διαπροσωπικής επικοινωνίας και η περίπτωση του κάθε ανθρώπου που προσέρχεται στο μυστήριο είναι μοναδική και θα πρέπει να εξετάζεται με ξεχωριστό και διαφορετικό τρόπο.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως