Ανδρέας Κατερινόπουλος: Εργαστήριο θεατρικού τραγουδιού, στην Αθήνα

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Νέο τρίμηνο εργαστήριο θεατρικού τραγουδιού με τίτλο «Θεατρικές και Μουσικές Εφαρμογές» με τον συμπατριώτη μας Ανδρέα Ευ. Κατερινόπουλο θα ξεκινήσει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στον χώρο Τέχνης και Πολιτισμού "Omikron 3 Artspace", στο Μεταξουργείο - Αθήνα, βασισμένο σε 2 άξονες.

Τι είναι φωνή; Έχουν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να τραγουδήσουν ή είναι προνόμιο κάποιων προικισμένων που γεννήθηκαν με κάποιου είδους "χάρισμα"; Ποια η σημασία της συνύπαρξης του ατόμου σε μία ομάδα;

Για δύο ώρες την εβδομάδα συναντιόμαστε στον φιλόξενο χώρο του τεχνοχώρου "Omikron 3 ArtSpace" στο Μεταξουργείο και προσπαθούμε να γνωρίσουμε τη φωνή ως παράγωγο του σώματος μέσα από την μαγεία του θεάτρου. Συντονιζόμαστε με τους γύρω μας και με τον ίδιο μας τον εαυτό προσπαθώντας να βρούμε το ζυμάρι, το πρωταρχικό μας υλικό, την ελεύθερη φωνή και την έκφρασή της με οδηγό το θεατρικό τραγούδι.

Περιεχόμενο μαθήματος

Α. Προετοιμασία:

● ασκήσεις αναπνοής, τοποθέτηση, εξάσκηση της φωνής προκειμένου οι συμμετέχοντες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της από σκηνής εκτέλεσης τραγουδιών.

● Εξοικείωση με την παρτιτούρα, στοιχειώδες ρυθμικό και μελωδικό σολφέζ, ρυθμολογία. Βελτίωση της μουσικής αντίληψης και του ελέγχου της φωνής.

● Εκμάθηση τραγουδιών από το θέατρο και διαμόρφωση ενός κύκλου τραγουδιών που θα βασίζεται στις ανάγκες των μαθητών.

● Αναφορά στο ρόλο και τη λειτουργία των τραγουδιών στις παραστάσεις, ιστορική αναδρομή, ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις.

● Πρακτική διερεύνηση της ερμηνείας κάθε τραγουδιού, τόσο σε σχέση με τις τεχνικές απαιτήσεις του όσο και με τη σκηνική του λειτουργία.

Β. Απόψε αυτοσχεδιάζουμε.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι η αρχή για όλες τις τέχνες. Ο ηθοποιός αυτοσχεδιάζει, ο μουσικός αυτοσχεδιάζει… Εμείς αυτοσχεδιάζουμε;

Το θέατρο είναι σύνθεση τεχνών, μια πολύπλευρη και πολυσύνθετη τέχνη, που περιέχει κίνηση, μέτρο, λόγο, μουσική και κείμενο.

Μέσα από ομαδικούς μουσικούς & θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, ο μαθητής, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την φαντασία του, να γνωρίσει και να γυμνάσει το φωνητικό του όργανο σε ένα σύνολο που τα μέλη του δρουν μέσα σε μια συνθήκη σε συνάρτηση με τον θεατρικό χώρο και χρόνο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών και Ωδείων όλων των ηλικιών και γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν την μουσική τους έκφραση στο θέατρο. Προηγούμενη μουσική η θεατρική εμπειρία δεν είναι απαραίτητη.

Απαραίτητα: Άνετα ρούχα, τετράδιο, στρώμα γυμναστικής, μπουκαλάκι παγούρι για νερό, μηχάνημα ηχογράφησης ή κινητό, συνέπεια, διάθεση συνεργασίας και ομαδικότητας.

Στον χώρο του μαθήματος δεν θα φοράμε παπούτσια, οπότε οι συμμετέχοντες ας έχουν μαζί τους ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τιμή: 60€/μήνας ή 150€/τρίμηνο

Κάθε Σάββατο 16:00 με 18:00

Έναρξη Σάββατο, 18 Νοεμβρίου

Πληροφορίες: 2130-882955

mikron 3 Artspace"

Μυλλέρου 17, Μεταξουργείο, Πλατεία Αυδή