Ο Γεώργιος Τσιάμης, Πανεπιστημιακός Καθηγητής, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κ. Πιστιόλα

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Ο Γεώργιος Τσιάμης, Καθηγητής στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο) κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Πιστιόλα «Αγρίνιο Πάμε Ψηλά».

Δείτε το βιογραφικό του, καθώς και τους στόχους που έχει για την ανάπτυξη του δήμου Αγρινίου.

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, σπούδασα και εργάστηκα στην Αγγλία για 12 έτη. Επέλεξα συνειδητά όταν επέστρεψα από το εξωτερικό να ζώ τα τελευταία 22 έτη στην πόλη μας το Αγρίνιο μια πόλη του προικισμένου με ιστορία και φυσικό κάλλος διευρυμένου Δήμου  Αγρινίου με τη σύζυγό μου Βασιλική Καραπαπά με την οποία έχουμε αποκτήσει 3 παιδιά. Εργάζομαι ως Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Αγρίνιο.

Δέχτηκα την τιμητική πρόταση του κ. Κώστα Πιστιόλα να συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος γιατί διέκρινα από την αρχή μια δυνατή πολύπλευρη ομάδα με ξεκάθαρο όραμα για όλο το Δήμο, εργατικότητα, ηθικό παράστημα, διάθεση για συνεργασία και νέες ιδέες και με ικανότητα ηγετική να υλοποιήσει ένα εξωστρεφές ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα με 4 στρατηγικούς οραματικούς στόχους  συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τα Πανεπιστήμια έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν την αναπτυξιακή ατζέντα των πόλεων στις οποίες βρίσκονται, δημιουργώντας συναρπαστικές, συνδεδεμένες και χωρίς αποκλεισμούς πόλεις.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα και το πανεπιστήμιο είναι μέρος της πόλης και μπορούν να συνδεθούν με την τοπική διοίκηση για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον, μεταμορφώνοντας τον εαυτό τους καθώς και το αστικό και περιαστικό περιβάλλον τους. Η δε τοπική διοίκηση απαιτεί ισχυρή ηγεσία με τη δύναμη παρακίνησης του ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία με τα πανεπιστήμια.

Ο πολιτικός, κοινωνικός και αναπτυξιακός ρόλος μου ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι κομβικός ώστε ο συνδυασμός μας να προσφέρει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που περιορίζει την ανάπτυξη των δύο Τμημάτων της Γεωπονικής σχολής του Δήμου Αγρινίου και έτσι να προωθηθεί η  σύνδεση των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργώντας έναν επιπλέον μοχλό ανάπτυξης τόσο για την πόλη όσο και για την περιφέρεια.

Επίσης αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που παράγεται με την ίδρυση επιστημονικού πάρκου, μπορούμε να γεφυρώσουμε το κενό που υπάρχει μεταξύ της ακαδημίας και των επιχειρήσεων.

Οι Ευρωπαϊκές και  εθνικές χρηματοδοτήσεις είναι σημαντικοί πόροι για την υλοποίηση πολιτικών και η νυν Δημοτική Αρχή παρά τη σημαντική απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ και των  έργων υποδομής, δεν υλοποιεί ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης και ανάκαμψης του Δήμου. Η υλοποίηση του ΒΑΑ στην πόλη Αγρίνιο αποτελεί ένα στοιχείο «πρώιμου» μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που παρουσιάζει προβλήματα και ασυνέχειες. Οι υποδομές είναι μια έννοια που καταχρηστικά μονοπωλεί την συνωνυμία της με την ανάπτυξη και δη τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν βάσεις με προοπτική και δυνατότητες για τη θεμελίωση και υποστήριξη μιας ενδογενούς ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Το «περιβάλλον» είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος για το Δήμο Αγρινίου και μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω προγράμματος/ προγραμμάτων Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με την πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων. Το νερό, που είναι πηγή ζωής και τεράστιος αναπτυξιακός πολιτισμικός πόρος,  πρέπει να είναι το εφαλτήριο προόδου στο Δήμο μας και μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα που να αγκαλιάζει τις λίμνες, τον ποταμό Αχελώο, τα λιμναία οικοσυστήματα και την αγροτική παραγωγή με ορθολογική αξιοποίηση τους.

Η ΟΧΕ είναι ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο που προσαρμόζεται άμεσα στις ανάγκες του διευρυμένου Δήμου και  ανταποκρίνεται στο όραμα του συνδυασμού μας για μια ολιστική ανάπτυξη μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ κατοίκων, επιχειρήσεων και φορέων. Προσφέρει αειφορικά έργα και δράσεις  από πολλούς τομείς πολιτικής συμπεριλαμβανόμενης της κοινωνικής, της επιστημονικής και της επιχειρηματικής συνεργασίας. Πολλοί Δήμοι της Ελλάδας έχουν αξιοποιήσει αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για ολιστική ανάπτυξη μέσω μνημονίων συνεργασίας με το «Διάζωμα». Τέτοια παραδείγματα είναι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας», το οποίο αφορά και το Δήμο μας καθώς και το πρόγραμμα «Πόλις» που υλοποιούν οκτώ πόλεις τις Ελλάδος .

Θεωρούμε ότι απαιτείται άμεσα μια ιδιαίτερα «ζωηρή» διεθνής δράση ώστε να αποτελέσουμε εμείς ένα έξυπνο πράσινο πρότυπο Δήμο και όχι να ακολουθούμε τους  βηματισμούς άλλων Δήμων. Αυτό θα επιτευχθεί και με τη συντήρηση σχέσεων με πολλές πόλεις του εξωτερικού, καθώς και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς πόλεων.

Επίσης στόχος είναι η προσέλκυση χρηματοδότησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην αειφορική ανάπτυξη της πόλης (interreg, urbact, orizon κλπ), οργάνωσης διεθνών συνεδρίων και η προαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, με ταυτόχρονη διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την ευαισθητοποίηση, διαμόρφωση και επικοινωνία του ολοκληρωμένου αναπτυξιακού οράματος του συνδυασμού μας.

Θα προωθήσουμε όλες τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του Δήμου μας με διεθνή συνέδρια και θα προωθήσουμε  την επιστημονική έρευνα.

Η συλλογική συμφωνία και δράση, με συντονισμένες κινήσεις και στρατηγικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να προσφέρουν ώθηση στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.

Γεώργιος Τσιάμης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Πιστιόλα «Αγρίνιο Πάμε Ψηλά»