Η φετινή συγκομιδή καλαμποκιού στα Καλύβια

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Η συγκομιδή του καλαμποκιού για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, συνεχίζεται στον κάμπο των Καλυβίων και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η παραγωγή είναι σχετικά καλή, με την τιμή παράδοσης να κυμαίνεται στα 0.25 λεπτά/κιλό για τους παραγωγούς.

Να θυμίσουμε ότι, οι βροχοπτώσεις Απριλίου και Μαΐου είχαν μεταθέσει κατά πολύ την σπορά των καλαμποκιών στα χωράφια, με αποτέλεσμα η τωρινή συγκομιδή να πάει χρονικά λίγο πιο πίσω.

Πάντως και παρά την αστάθεια του καιρού των τελευταίων ημερών, οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές δουλεύουν δυναμικά και αλωνίζουν δεκάδες στρέμματα, με την απόδοση σε καρπό, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, να είναι στα 1200- 1400 κιλά ανά στρέμμα. Βέβαια σε πολλά χωράφια υπάρχουν σημαντικές απώλειες στην παραγωγή, αφού να θυμίσουμε ότι, τα έντονα καιρικά φαινόμενα (αέρας, χαλάζι) που ενέσκηψαν στα τέλη Αυγούστου, δημιούργησαν πολλές ζημιές και πτώση των σπάδικων στο έδαφος στις καλλιέργειες αραβόσιτου.

Η μεταφορά γίνεται με φορτηγά και τρακτέρ με τις ειδικές πλατφόρμες, τα οποία παραλαμβάνουν τον καρπό από το χωράφι και προωθούν τις ποσότητες κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε ιδιωτικά ξηραντήρια ή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Αγρινίου, ενώ όσα καλαμπόκια είναι βιολογικά αρκετές ποσότητες θα πάνε για εξαγωγή.Υπάρχουν βέβαια και πολλοί παραγωγοί που αποθηκεύουν το προϊόν για να το πουλήσουν σε κτηνοτρόφους αργότερα.

Φωτογραφίες: Διονύσης Οικονόμου