"Καλυβιώτικο" Πάσχα στην Καζαμπλάνκα

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023

Τα αδέρφια Στέφανος και Γιάννης Μ. Μακρής, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, γιόρτασαν με συναδέλφους τους το φετινό Πάσχα στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, όπου εργάζονται σε λιμενικά έργα και βέβαια έψησαν τον παραδοσιακό οβελία στο εργοτάξιο του λιμανιού!

Τα αδέρφια Μακρή, εργάζονται στην αφρικανική χώρα σχεδόν 8 χρόνια, ζουν αρκετό καιρό μακριά από την πατρίδα και τις οικογένειές τους, προσπαθούν όμως να κρατούν τα έθιμα του τόπου μας, ενώ συχνά εκκλησιάζονται στην μικρή εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ανήκει στην Ελληνική κοινότητα του Μαρόκου, κοινότητα που αριθμεί περί τους 150 Έλληνες, ίσως λιγότερους... Μάλιστα στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία ιερουργούν δύο ιερείς, ένας Κύπριος κι ένας Κρητικός…

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι Έλληνες της περιοχής εκκλησιάστηκαν και παρακολούθησαν τις ιερές Ακολουθίες, της Σταύρωσης, του Επιταφίου και την Ανάσταση του Κυρίου!

Όπως μας εξηγεί ο Στέφανος Μακρής, «…η εκκλησία μας και η μικρή κοινότητα μεν, προσπαθούμε να κρατήσουμε το Ελληνικό στοιχείο. Επίσης, η δουλειά μετά τις δυσκολίες που προκάλεσε με τις αλλαγές πληρωμάτων, άρχισε να μπαίνει πάλι σε σειρά. Η εταιρεία όπου εργαζόμαστε, έχει πλωτούς γερανούς και αυτοκινούμενες φορτηγίδες, με σύνθεση πληρωμάτων κανονική δηλ. καπετάνιους, μηχανικούς και ναύτες από Ρωσία, Ουκρανία, Μιανμάρ και Ινδία».

Τέλος, τα αδέρφια Στέφανος και Γιάννης Μ. Μακρής μας στέλνουν τις πασχαλιάτικες ευχές τους: «Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Υγεία κι ευτυχία σε όλο τον κόσμο, να είναι όλοι γεροί να ανταμώνουν με τις οικογένειές τους!»