Καλύβια: Πλήθος κόσμου στην Ανάσταση

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας, η Ανάσταση του Κυρίου, με πλήθος ενοριτών και επισκεπτών να ψάλλουν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη» και να κατακλύζουν τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Καλυβίων!

Από τον ιερέα διαβάστηκε η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα λαμβάνουμε διαβεβαίωση νίκης το φωτός, τς ζως καί τς λπίδας. Σήμερα σπεύδουμε, πως ο Μυροφόρες, νά ποκαλύψουμε στόν κόσμο τήν μεγάλη εδηση. Στόν λόγο μας, στό πρόσωπό μας, στίς πράξεις μας, στήν διαρκ χαρά μας, ς βρε κουρασμένος συνάνθρωπός μας τήν πιβεβαίωση τς νίκης τς ζως. Μετατρέποντας τήν νάσταση το Κυρίου σέ προσωπικό μας γεγονός, ς γίνουμε καί μες πηγή λπίδος, νδυνάμωσης καί αώνιας προοπτικς πρός ναν τραυματισμένο καί ξουθενωμένο κόσμο».

 Μετά το «Δεύτε λάβετε φως» οι πιστοί με τις λαμπάδες τους έλαβαν το Άγιο Φως ενώ κατόπιν στο προαύλιο του ναού λίγο μετά τα μεσάνυχτα ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» από τον ιερέα Θ. Αθανασόπουλο και τους ιεροψάλτες, με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα, ενώ το νυχτερινό ουρανό φώτισαν οι λάμψεις των δεκάδων πυροτεχνημάτων.

Το Δοξαστικό του Πάσχα «Αναστάσεως ημέρα»  χος πλ. α’

«Ἀναστσεως μρα, κα λαμπρυνθμεν τ πανηγρει, κα λλλους περιπτυξμεθα. Επωμεν δελφο, κα τος μισοσιν μς· Συγχωρσωμεν πντα τ ναστσει, κα οτω βοσωμεν· Χριστς νστη κ νεκρν, θανάτ θνατον πατσας, κα τος ν τος μνμασι, ζων χαρισμενος».

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πάρα πολλοί επισκέπτες και συγχωριανοί μας που διαμένουν σε άλλες περιοχές βρίσκονται αυτές τις μέρες στο χωριό μας!

Η Ανάσταση του Χριστού σημαίνει το τέλος της κυριαρχίας του θανάτου. Ο θάνατος πια έχει νικηθεί, ο Χριστός έχει αναστηθεί. Ο Χριστός δεν είναι μόνο τέλειος Θεός -ως θεός είναι αυτονόητα έξω από κάθε θάνατο – αλλά είναι και ο τέλειος άνθρωπος και άρα η Ανάσταση του μας αφορά άμεσα και προσωπικά αφού φωτίζει τη ζωή μας ολόκληρη. Σε τι τη φωτίζει;

Ουσιαστικά μας αποκαλύπτει ότι η ζωή μας έχει νόημα, ότι το νόημα της ζωής μας δεν είναι στη γη, αλλά φτάνει στον ουρανό. Ότι ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό για να υπερβεί και τον θάνατο και να γίνει μέτοχος της θείας και αναστημένης ζωής του Χριστού. Ότι ο άνθρωπος δεν σταματά στη γη, δεν τον χωράει κανένας τάφος, αλλά ο τάφος είναι η πόρτα, δια της οποίας μεταβαίνει από τον θάνατο στη ζωή. Και έτσι, η ζωή μας αποκτά νόημα. Και το νόημα είναι η θέωσή μας. Δεν ζούμε για να πεθάνουμε, δεν δουλεύουμε για να πεθάνουμε, δεν φτιάχνουμε οικογένειες για να τις εγκαταλείψουμε, αλλά ζούμε στη γη για να κερδίσουμε τη βασιλεία του Θεού. Ζούμε τη ζωή ως στάδιο του αγώνα για τη σωτηρία μας. Και ποια είναι η σωτηρία του ανθρώπου; Να ξαναγίνει και πάλι ακέραιος, αποκτώντας το Θεό, που νίκησε το θάνατο, και διά του Χριστού να νικήσουμε και εμείς το δικό μας θάνατο και να γίνουμε και εμείς θεοί, να είμαστε θεοί εν μέσω θεών και έτσι πλέον να ζήσουμε στη βασιλεία του Θεού.

Έτσι λοιπόν η Ανάσταση του Χριστού, πρώτον χαρίζει νόημα στη ζωή του ανθρώπου και δεύτερον, φωτίζει ένα σωρό ανθρώπινα προβλήματα.

Μακάρι το φως της Ανάστασης του Χριστού να λάμψει στις καρδιές όλων μας,για να  αξιωθεί καθένας μας την δική του Ανάσταση, την δική του δικαίωση, με  το τέλος του Γολγοθά  που βίωνε από  άδικους καιρούς!

Χριστός Ανέστη!!!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γ. Ζαπαντιώτης