Ο Εσπερινός της Αγάπης, στον Άγιο Δημήτριο Πλατάνου

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023

Τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου του οικισμού Πλατάνου Καλυβίων, η κατανυκτική Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, ενώ η έντονη βροχόπτωση δεν επέτρεψε να προσέλθουν πολλοί πιστοί.

Την Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και διακηρύττει την αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση, με τους ιεροψάλτες να ψάλλουν τον υπέροχο ύμνο “Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει…”..

Το απόγευμα της Κυριακής οι απανταχού Ορθόδοξοι τελούν τον «Εσπερινό της Αγάπης» όπου ακούγεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης με τον θρίαμβο κατά του Θανάτου, ψάλλεται πανηγυρικά το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».

Ο Εσπερινός ονομάζεται και «Αγάπη», επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την αγάπη των ανθρώπων. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να μορφώσει λυτρωτική σχέση κοινωνίας με το Θεό. Για να αποκτήσει ο άνθρωπος προοπτική σωτηρίας, μια προοπτική θεμελιωμένη στην άφθαρτη, άνευ όρων και ορίων αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.

Την Δευτέρα του Πάσχα στις 7.30 - 9.15 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου του οικισμού Πλατάνου Καλυβίων.

Φωτογραφίες: Άγγελος Πολύζος