1η Συνάντηση Παράδοσης & Λαογραφίας στην Κατοχή Μεσολογγίου

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Το Κέντρο Διαπολιτισμικής Παράδοσης και Λαογραφίας σας προσκαλεί στην 1η Συνάντηση Παράδοσης και Λαογραφίας Κατοχής Μεσολογγίου που Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στην όμορφη κωμόπολη της Κατοχής.

Στην διαδικτυακή σελίδα του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού οργανισμού υπό τον τίτλο: «Κέντρο Διαπολιτισμικής Παράδοσης & Λαογραφίας», με έδρα την Κατοχή Μεσολογγίου, διαβάζουμε τα εξής:

«Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Ακολουθώντας τα σπουδαία κι ενδιαφέροντα επιβιώματα της παράδοσης και της λαογραφίας που άφησε πίσω της η μακραίωνη ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή μας κι όχι μόνο, όλοι εμείς που έχουμε αφιερώσει μέρος της ζωής και του χρόνου μας στην διάσωσή τους αλλά και την αδιάλειπτη συνέχειά τους στο χρόνο, συνεργαστήκαμε  για την υλοποίηση μιας πολυετούς επιδίωξης.

Το Κέντρο Διαπολιτισμικής Παράδοσης και Λαογραφίας με έδρα την Κατοχή, είναι πλέον μια πραγματικότητα. Με την γέννησή του και μόνο, έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του μια ευρεία ομάδα συμπολιτών μας που όχι μόνο αγαπούν κάθε τι που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν μας, αλλά έχουν ταυτόχρονα την διάθεση να εργασθούν, έτσι ώστε αυτό το "ταξίδι" στο χρόνο, να συνεχίσει να διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, οπλισμός, τέχνη, προφορική παράδοση, έθιμα, πρόσωπα μια άλλης εποχής που ακόμη σήμερα ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία κι ενδιαφέρον, αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας και δραστηριότητας του Κέντρου, το οποίο πολύ σύντομα θα έχει την δυνατότητα να παρουσιασθεί σε όλους σας μέσα από την πρώτη επίσημη εκδήλωσή του.

Σ΄αυτό το "ταξίδι" σας καλούμε να είστε όλοι συνοδοιπόροι μας. Γιατί η περιοχή μας, έχει το απαιτούμενο πολιτισμικό απόθεμα το οποίο μπορεί να της εξασφαλίσει ένα κορυφαίο ρόλο στην γνήσια διατήρηση της  Παράδοσης και της Λαογραφίας».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

18:00 μ.μ. Ξενάγηση στην παράδοση και την λαογραφία από τον Ελληνοράπτη, Νίκο Πλακίδα. (ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΓΓΡΟΥ)

Επιμέλεια μουσικής: Κωνσταντίνος Πλακίδας

Τραγούδι - λαούτο: Θοδωρής Κουτσουπιάς.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

10:00 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως Βασιλικής Κίτσου - Κονταξή (Κυρά Βασιλική) με την συμμετοχή μελών Συλλόγων αναβιωτών και παράδοσης. (Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΟΧΗ)

10:30 π.μ. Σύντομη επίσκεψη στον πύργο (Κούλια) της Κυρά Βασιλικής, πλησίον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

11:00 π.μ. Εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακών φορεσιών & κοσμημάτων από την συλλογή του Ελληνοράπτη, Νίκου Πλακίδα.

• Ομιλία από τον Υποψήφιο Διδάκτορα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρήστο Δήμτσιο με θέμα: «Βασιλική Κίτσου - Κονταξή».

Κέντρο Διαπολιτισμικής Παράδοσης και Λαογραφίας Κατοχής Μεσολογγίου:

https://www.facebook.com/kedipal