Χρ. Σταρακά για δημογραφικό:«Μόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολείται σοβαρά με το δημογραφικό – οι προτάσεις μας»

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα: «Το Δημογραφικό από τη σκοπιά της Ελληνικής Περιφέρειας» μίλησε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Επιτροπής, Χριστίνα Σταρακά.

«Στο νομό μου, στην Αιτωλοακαρνανία, η μείωση μόνιμου πληθυσμού με βάση την απογραφή του 2021 σε σχέση με την απογραφή του 2011 ήταν -8,8%. Μια μείωση σχεδόν 3πλάσια από τη μείωση του μόνιμου πληθυσμού της χώρας που ήταν -3,1% και σχεδόν διπλάσια από αυτήν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ήταν -4,6%» υπογράμμισε στην αρχή της παρέμβασής της η Χριστίνα Σταρακά και συμπλήρωσε: «Η Αιτωλοακαρνανία  συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 15 νομούς με τη μεγαλύτερη μείωση μόνιμου πληθυσμού. Ο κίνδυνος ερημοποίησης είναι υπαρκτός σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Και για αυτό οι πολίτες του νομού και των υπόλοιπων νομών απαιτούν πολύ περισσότερες και σοβαρές παρεμβάσεις από την Πολιτεία».

Στη συνέχεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως μόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολείται σοβαρά, εδώ και χρόνια, με το μείζον εθνικό θέμα του δημογραφικού, υπογραμμίζοντας τόσο τη σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής το 2017, μετά από πρόταση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όσο και την κατάθεση το 2018 από το ΠΑΣΟΚ σχετικής πρότασης νόμου για την «Εθνική δημογραφική πολιτική και τη Στήριξη της Οικογένειας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ ήταν άλλωστε το μόνο κόμμα που μίλησε και πρόσφατα προεκλογικά για το δημογραφικό, επαναφέροντας συμπληρωμένες και επικαιροποιημένες τις προτάσεις του για μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική:

1. Για το στεγαστικό πρόβλημα: Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για να μπορούν τα νέα ζευγάρια να βρίσκουν αξιοπρεπή στέγαση με χαμηλό ενοίκιο. Ταυτόχρονα, περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση και κατάργηση της golden visa.

2. Φορολογία: Μείωση φορολογικών συντελεστώ για οικογένειες με παιδιά. Στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές μεταξύ οικογενειών με παιδιά και χωρίς, διαφέρουν μόλις κατά 3 μονάδες, όταν στην Πορτογαλία υπερβαίνουν τις 10 και στην Ιρλανδία τις 14.

3. Καθολική πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

4. Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί (και ως την ηλικία των 3 ετών) για άτεκνα ζευγάρια και ζευγάρια με 1 παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ.

5. Καθιέρωση Εθνικού «Αποταμιευτικού Λογαριασμού» για κάθε παιδί με συμμετοχή τόσο του γονέα, όσο και της Πολιτείας. Η οικογενειακή συμμετοχή να εκπίπτει από τον ανάλογο φόρο εισοδήματος.

6. Οι τρίτεκνοι να αποκτήσουν τα δικαιώματα των πολύτεκνων, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν πολυτεκνική ιδιότητα.

7. Παρεμβάσεις υπέρ της εργαζόμενης μητέρας ώστε να γίνει η μητρότητα περισσότερο συμβατή με την εργασία. Καταβολή επιδόματος μητρότητας στις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Χριστίνα Σταρακά συμπλήρωσε πως «το δημογραφικό είναι και άμεσα συνυφασμένο με την ακρίβεια, με το κόστος στέγασης και ούτω καθεξής. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Για αυτό και επιμένει στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης για χαμηλά ενοίκια. Ένα σύνολο προτάσεων γιατί πρέπει να βοηθήσουμε το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας, προκειμένου να σκεφτεί κάθε ζευγάρι να κάνει έστω και ένα παιδί», ενώ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στη δημογραφική πολιτική, εφόσον χρηματοδοτηθεί και απελευθερωθεί από το υπερσυγκεντρωτικό κεντρικό κράτος.