Στην Ι.Μ. Προυσού, η Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Η Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων Αγρινίου και πολλά μέλη του συλλόγου πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, στην Ευρυτανία.

Κατά την ολιγόωρη παραμονή τους εκεί, οι επισκέπτες ασπάστηκαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, δέχθηκαν την φιλοξενία του Ηγουμένου π. Ιωαννίκιου, ενώ στη συνέχεια η Χορωδία τραγούδησε για πρώτη φορά ένα τραγούδι – ύμνο με τίτλο "Χαίρε Παναγία Χαίρε" αφιερωμένο στην Κυρά της Ρούμελης!

Την μελοποίηση και την μουσική εκτέλεση επιμελήθηκε ο Χοράρχης κ. Νίκος Στρατόπουλος σε μουσική και στίχους του ιδίου.

Τα μέλη της Χορωδίας Γυναικών Καλυβίων Αγρινίου, ο Χοράρχης κ. Νικόλαος Στρατόπουλος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, Μαίρη Ζαπαντιώτη, εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες για την φιλοξενία, προς τον Ηγούμενο και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής της Παναγίας  Προυσιώτισσας. Στην επιστροφή οι προσκυνητές επισκέφθηκαν το Πετροχώρι Θέρμου για φαγητό και καφέ.

Χαίρε Παναγία χαίρε

χαίρε πάντων η ελπίς

χαίρε Παναγία χαίρε

χαίρε Ευρυτάνων γη

Χαίρε Λαμπροτέρα ήλιου

Ουρανών Αρχόντισα

χαίρε Παναγία χαίρε

χαίρε Προυσιώτισα

 

Χαίρε ύψος χαίρε βάθος

χαίρε συ πανύμνητε

Χαίρε Παναγία χαίρε

χαίρε νύμφη ανύμφευτε

Χαίρε πονεμένων σκέπη

ασθενούντων ιατρός

Χαίρε των αγγέλων δόξα

οδοιπόρων οδηγός

 

Χαίρε Παναγία χαίρε

Μυροστάλακτη πηγή

χαίρε θεοτρόφε αγκάλη

Χαίρε Ευρυτάνων γη

Χαίρε τείχος χαίρε πύλη

Προύσης εγκαλώπισμα

Χαίρε Δέσποινα του κόσμου

Χαίρε Προυσιώτισα

Η Αρχόντισσα της Ρούμελης

Η Ιερά Μονή Προυσού, γνωστή ως Παναγία Προυσιώτισσα, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Τη θαυματουργή αυτή εικόνα της Θεοτόκου λέγεται ότι την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και ήλθε από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Η εικόνα της Παναγίας είναι επιχρυσωμένη με αργυροεπίχρυση ένδυση, δώρο του στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη που φιλοξενούνταν στη Μονή την περίοδο της επανάστασης του 1821 μ.Χ.

Το μοναστήρι στήριξε ανοιχτά τον Λάμπρο Κατσαντώνη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τον Μάρκο Μπότσαρη. Ο Καραϊσκάκης δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας, έργο του χρυσοχόου Γεωργίου Καρανίκα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θεραπεία από τη θέρμη, η οποία τον ταλαιπωρούσε και από την οποία γιατρεύτηκε κατά την παραμονή του στη Μονή.

Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας είναι κτισμένο σε απόκρημνη βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα και Καλιακούδα της οροσειράς Τυμφρηστού. Η Ιερά Μονή Προυσού πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

Φωτογραφίες: Μαρία Μπάκα - Μυγδάκη