Η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με εικόνες του Βασίλη Γαλατά

Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά φέτος την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με εντυπωσιακά εφέ και δρώμενα. Ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς μας δείχνει πανέμορφες εναέριες φωτογραφικές λήψεις από τις εκδηλώσεις.

Να αναφέρουμε ότι, η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Ναυπακτίας, όπου το Ενετικό Λιμάνι της πόλης μετατρέπεται κάθε χρόνο σε ένα μοναδικό σκηνικό συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών.

Ο σκηνοθέτης της εκδήλωσης στο Ενετικό Λιμάνι, Δημήτρης Σιούντας, είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Το κυρίαρχο στοιχείο της αισθητικής της φετινής αναπαράστασης ήταν ο δισδιάστατος κόσμος, με στοιχεία Μαύρου Θεάτρου που δηλώνεται από τη σκηνογραφία και υπηρετείται από τη σκηνοθεσία. Ο λόγος για αυτήν την επιλογή είναι να τονιστεί η ματαιότητα του πολέμου και της ανθρώπινης μισαλλοδοξίας– ο θρήνος είναι το ίδιο σπαρακτικός και στις δύο πλευρές! Με όλα αυτά που βιώνει ο πλανήτης το τελευταίο διάστημα γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη μας να αρθρώσουμε μια αντιπολεμική κραυγή».

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571)αποτέλεσε σημαντικότατο σταθμό για την ιστορία. Ο Ναύαρχος Γκραβιέ το είπε άλλωστε χαρακτηριστικά: «η τύχη του κόσμου, τρεις φορές εξαρτήθηκε από την έκβαση μιας τεράστιας ναυτικής σύρραξης: στην Σαλαμίνα, στο Άκτιο και τη Ναύπακτο».

Ταυτόχρονα, το ιστορικό γεγονός στάθηκε σταθμός και για τη ναυτική τακτική, τη ναυπηγική, τις τέχνες και τα γράμματα. Κορυφαία έργα που φιλοξενούνται σήμερα στα σημαντικότερα μουσεία και βιβλιοθήκες του κόσμου, όπως του Τιτσιάνο, του Τιντορέτο, του Βερονέζε, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, αλλά και βιωματικές αφηγήσεις του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. έχουν σημείο αναφοράς τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

 Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς