Μητρόπολη: Σύναξη των Ιερέων μελέτης Αγίας Γραφής και Εσπερινών Κηρυγμάτων

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27ης Σεπτεμβρίου 2023 η Σύναξη των Ιερέων – Υπευθύνων των Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής και Εσπερινών Κηρυγμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, αναφέρθηκε στον ενοριακό αυτό θεσμό, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «πιστεύω ακλόνητα σε αυτόν το θεσμό, γιατί όντως το ποίμνιό μας διψάει για κατήχηση, έχει ανάγκη να προσλάβει τον Λόγο του Θεού, την διδασκαλία του Ευαγγελίου, την παράδοση της Εκκλησίας και την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων. Παράλληλα οι Ενοριακοί Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής είναι μία άριστη ευκαιρία πνευματικής επικοινωνίας, πνευματικής καθοδήγησης και ταυτόχρονα δημιουργούν μία «δεξαμενή» εθελοντικής προσφοράς, αφού αποτελεί σύνηθες φαινόμενο όλα τα στελέχη του ενοριακού έργου, να προέρχονται από αυτές τις προσπάθειες».

Μιλώντας για τον τρόπο που θα οργανωθεί φέτος αυτός ο θεσμός σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη, επεσήμανε ότι: «θελήσαμε να οργανώσουμε ακόμη περισσότερο τον θεσμό του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής και να δώσουμε την ευκαιρία, κυρίως και προπάντων, στους αδελφούς μας συμπρεσβυτέρους να καταθέσουν το περίσσευμα των γνώσεών τους και τον ιεραποστολικό τους ζήλο στη λειτουργία των Κύκλων. Αποφασίσαμε να υπάρχει ένα ενιαίο το θέμα και θα σας προσφέρουμε το τρίτομο έργο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλίνικου, που είναι αφιερωμένο στον βίο και την διδασκαλία του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού για να αποτελέσει το εγχειρίδιο για όλους τους Ενοριακούς Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής και τα Εσπερινά Κηρύγματα σε ολόκληρη την τοπική μας Εκκλησία.

Αναθέσαμε στον π. Δημήτριο Πατσιαλό τον συντονισμό αυτού του τομέα και θέλω να τον ευχαριστήσω, γιατί με χαρά ανταποκρίθηκε κατά τη διάρκεια του θέρους στην διοργάνωση αυτού του έργου. Στη συνέχεια θα μας παρουσιάσει την κεντρική εισήγηση καθώς και το τρίτομο έργο το οποίο θα χρησιμοποιήσετε».

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο π. Δημήτριος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η διακονία του Λόγου του Θεού στις Ενοριακές Συνάξεις Μελέτης Αγίας Γραφής».  Ο Εισηγητής τόνισε, ότι αποστολή της Εκκλησίας, είναι ο ευαγγελισμός και η κατήχηση όλων των ανθρώπων. Η διακονία του Λόγου του Θεού είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία της αποστολής της Εκκλησίας, μαζί με την κατήχηση, τη Θεία Λατρεία και τη φιλανθρωπία. Επίσης, αναφέρθηκε στον θεσμό των Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, τονίζοντας ότι προσφέρουν στην Εκκλησία καίριο, απαραίτητο και αναντικατάστατο έργο και, τέλος, παρουσίασε το τρίτομο έργο για το πρόσωπο του Χριστού που θα διδαχθεί την φετινή χρονιά.

Την Σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός με προτάσεις και οδηγίες για την καλύτερη οργάνωση αυτού του τομέα, καταθέτοντας παράλληλα και την προσωπική του εμπειρία από την εικοσαετή και πλέον διακονία του στον Ενοριακό Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής, που ως Ιερεύς πραγματοποιούσε στην Ενορία της Αναλήψεως του Χριστού στο Βόλο. Τέλος, διένειμε σε όλους τα βιβλία και ευχήθηκε για την ευόδωση του πνευματικού αυτού έργου.

Ημερολόγιο Τσέπης για το έτος 2024

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας το Ημερολόγιο Τσέπης για το έτος 2024, το οποίο είναι αφιερωμένο στο πρώτο και εισαγωγικό Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος.

Γράφει στον Πρόλογό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός: «Η τοπική μας Εκκλησία επιθυμεί ως στοργική μητέρα να διδάξει στα τέκνα της, τη σπουδαιότητα των Μυστηρίων, ώστε να συμμετέχουν σ’ αυτά κατ’ επίγνωσιν και όχι κατ’ επίφασιν, δηλαδή καρδιακά και όχι απλώς επιφανειακά, εξωτερικά, σαν να επρόκειτο για απλές κοινωνικές τελετές. Γι’ αυτό και μέσα στην ποιμαντική της μέριμνα αναζητά «τρόπους», για να βοηθήσει τους πιστούς να κατανοήσουν το βάθος των Ιερών Μυστηρίων και τον ρόλο αυτών στην προσωπική τους σωτηρία.

Ένας από αυτούς τους ποιμαντικούς «τρόπους» είναι και η αφιέρωση μιας σειράς εγκολπίων Ημερολογίων στα Μυστήρια, με το εφετινό Ημερολόγιο του έτους 2024 να είναι αφιερωμένο στο πρώτο και εισαγωγικό Μυστήριο, το Άγιο Βάπτισμα. Σκοπός μας είναι να γνωρίσει ο λαός μας τί ακριβώς γίνεται σε κάθε Ιερό Μυστήριο με τη Χάρη και τη παρουσία του Αγίου Πνεύματος, και έτσι να βοηθηθεί να μετέχει σ’ αυτά με περισσότερη ευλάβεια και συναίσθηση».

Στις σελίδες του Ημερολογίου περιέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες και τα τηλέφωνα των διοικητικών και ποιμαντικών υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως, των Σχολών και των Ιδρυμάτων, καθώς και των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών.

Το Ημερολόγιο μπορούν να προμηθευθούν, όσοι επιθυμούν, από τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και το Ημερολόγιο Τοίχου της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα έσοδα από την πώλησή τους θα διατεθούν για το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.