Μεσολόγγι: Έκθεση Φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου «Πουλιά - Ιπτάμενα Γλυπτά»

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει την Έκθεση Φωτογραφίας Φύσης με τίτλο, «Πουλιά - Ιπτάμενα Γλυπτά» μέσα από τη καλλιτεχνική ματιά του καταξιωμένου φωτογράφου, Βασίλη Αρτίκου και θα είναι ανοικτή για το κοινό, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου 2023, στο Κτίριο Χρυσόγελου, στο Μεσολόγγι.

Για την υλοποίηση της παραπάνω εκδήλωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, συνεργάστηκαν και αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πλούσιο αρχείο του φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, ώστε με αφορμή την γιορτή των πουλιών να παρουσιαστεί ένα μεγάλο μέρος του υλικού, όχι μόνο ως μια θεματική φωτογραφική έκθεση, αλλά να "λειτουργήσει" παράλληλα και ως ένα εκπαιδευτικό - επιμορφωτικό "σεμινάριο" απόκτησης γνώσης, σε μαθητές των σχολείων κάθε βαθμίδας του νομού μας.

Επίσης, θα προβάλλονται στο κοινό και ταινίες μικρού μήκους με θέμα τα πουλιά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού και τους πληθυσμούς που διαβιούν στο υδροβιότοπο, μέσα από την βιωματική σχέση που έχει αναπτύξει επί σειρά ετών, ο Μεσολογγίτης φωτογράφος Βασίλης Αρτίκος.

Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης της πλούσιας περιβαλλοντικής κληρονομιάς που διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία, καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των μικρών μαθητών, σχετικά με τη μετανάστευση των πτηνών, την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, όπως και των περιοχών αναπαραγωγής των πουλιών, των τόπων διαχείμασης και των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές. Ξεκινώντας από την αγάπη για τα πουλιά μπορούμε να αναδείξουμε την αξία των τοπικών βιοτόπων – που επίσης χρήζουν προστασίας.

Να αναφέρουμε ότι, από το 1993 και κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη η Γιορτή των Πουλιών (Euro Birdwatch), με αφιερώματα στα πουλιά και το περιβάλλον. Είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση σε όλη την Ευρώπη.

Ο Βασίλης Αρτίκος σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Μετά από κάθε προσπάθεια να συλλάβω μια εικόνα είτε κινουμένη είτε σταθερή, στην Πλώσταινα, θυμάμαι την ιστορία του Ιερού  Αυγουστίνου που μου έλεγε σαν παραμύθι ο πατέρας μου, μικρό παιδάκι τότε...

..ένα μικρό παιδάκι  έσκαψε ένα λάκο στην παραλία και με το κουβαδάκι του προσπαθούσε να αδειάσει τη θάλασσα στο λάκκο ....  έτσι και εγώ μάταια προσπαθώ να εγκλωβίσω την απέραντη ομορφιά της φύσης, στο μικρό κουβαδάκι της μηχανής. 

Τουλάχιστον είναι ωραία η διαδικασία και όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις, ότι συνηθίζουμε γινόμαστε μέρος του...»   

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Βασίλης Αρτίκος γεννήθηκε το 1958 στη Γαβαλού Μεσολογγίου. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάσθηκε ως οικονομολόγος και εκτ. Καθηγητής στα ΤΕΙ Μεσολογγίου επί σειρά ετών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία ως ερασιτέχνης φωτογράφος. Τελικά τον κέρδισε η φωτογραφία με την οποία πλέον ασχολείται επαγγελματικά. Έχει κάνει πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και έχει εκδώσει 6 φωτογραφικά λευκώματα. Ζει μεταξύ Μεσολογγίου και Αθήνας όπου διοργανώνει εργαστήρια φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αιθιοπία, Ινδία). Ίδρυσε το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ: 11.00 -14.00

Για επισκέψεις σχολείων το τηλέφωνο επικοινωνίας με τον κ. Βασίλη Αρτίκο είναι 6944350943.