Ο Γιώργος Γαλανόπουλος ολοκλήρωσε επιτυχώς το ποδηλατικό Brevet Παρίσι-Μπρεστ-Παρίσι

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Με συνολικό χρόνο 75 ώρες και 25 λεπτά ο συμπατριώτης μας με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος, τερμάτισε στo διεθνές ποδηλατικό γεγονός, Παρίσι-Μπρεστ-Παρίσι, ένα brevet μήκους 1.200 χλμ. την παλαιότερη ποδηλατική διοργάνωση στον κόσμο!

Ο Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος μας έγραψε συγκεκριμένα για τις εμπειρίες του από αυτή την δύσκολη και επίπονη διαδρομή που διένυσε από τις 20 έως τις 24 Αυγούστου 2023 στη Γαλλία:

«Μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής μου στο Παρίσι-Μπρεστ-Παρίσι (Paris Brest Paris) στο παλαιότερο ποδηλατικό γεγονός, γυρίζω σπίτι άλλος άνθρωπος. Πολλά τα χιλιόμετρα, 1220 και με 12000 υψομετρικά, μόνο και μόνο τα νούμερα από μόνα τους προκαλούν ζάλη. Αλλά από την μια ο ενθουσιασμός για την συμμετοχή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και έπειτα η υποστήριξη του κόσμου. Όπου μικροί μεγάλοι μας περίμεναν κατά την διάρκεια της μέρας και μερικοί "τολμηροί" και κατά την διάρκεια της νύχτας - ήταν ο καταλύτης στο να συνεχίζουμε να διανύουμε τα χιλιόμετρα ακατάπαυστα.

Ο καιρός ευτυχώς ήταν ευνοϊκός, και βοήθησε στο να βγουν τα χιλιόμετρα πιο εύκολα.  Ένα παράξενο συναίσθημα, παρόλο που δεν ήξερες κανέναν, είμαστε όλοι μαζί με το ίδιο πάθος με το ποδήλατο, το ίδιο στόχο να τερματίσουμε και να μοιραζόμαστε τον ίδιο δρόμο πιάνοντας την κουβέντα άλλοτε λίγο άλλοτε πολύ, εμψυχώνοντας ο ένας τον άλλον ώστε να φτάσουμε στο επόμενο κοντρόλ. Εκεί θα αναζητούσαμε λίγη ξεκούραση και φαγητό. Να αναπτερωθεί το ηθικό και μετά ξανά το ίδιο "έργο".

Έτσι κύλησαν τα 600 χλμ για Βρέστη. Εκεί αποφάσισα να κοιμηθώ ένα 6ωρο μετά από 28 ώρες ποδηλασίας, που έγινε 7ωρο.

Την επόμενη το πρωί συνέχισα για την επιστροφή, ένιωθα φρέσκος αλλά τα πόδια τα ένιωθα πιο βαριά. Ο καιρός πάλι σύμμαχος, λίγο η ζέστη μας έκανε να ιδρώσουμε παραπάνω αλλά με σωστή διαχείριση σε νερό και φαγητό τα χιλιόμετρα συνέχιζαν να μειώνονται. Λίγο πιο έξω από Βρέστη, βλέπω ταμπέλα να γράφει Ravito (=σημείο τροφοδότησης) έκανα στάση όπου νέοι μας έδιναν φαγητά και νερά.

Καθ΄όλη την διαδρομή υπήρχαν άνθρωποι που περίμεναν καρτερικά με τα παιδιά τους να μας βοηθήσουν με φαγητό και νερό, αλλά ακόμα πολλοί ήταν εκεί να μας χειροκροτήσουν και να επικροτήσουν την προσπάθειά μας. Καθώς τα χιλιόμετρα περνούσαν φτάνοντας στα τελευταία 200, εκεί άρχιζαν να βγαίνουν οι πρώτοι πόνοι, η κόπωση και η ταλαιπωρία άρχισαν να γίνονται μόνιμοι. Η χαρά και ο ενθουσιασμός που νιώθαμε στην αρχή στα τελευταία χιλιόμετρα είχε φτάσει στο ζενίθ, εκεί πλέον ήταν όλη η δοκιμασία στο αν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία ή όχι η συμμετοχή.

Εκεί που είχε πέσει το ηθικό συναντώ τον Αλέξανδρο Μολφέτα, Έλληνας κάτοικος Γερμανίας μαζί με τον Πάνο Βασιλείου από Χίο. Εκεί αναπτερώθηκε το ηθικό και ήταν σαν να είχα αέρα στα "πανιά" μου. Στα τελευταία 100 χλμ. ο δεξιός μου αχίλλειος τένοντας είχε φτάσει στα όριά του, ο Πάνος έμεινε μαζί μου και πηγαίναμε πιο σιγά αλλά πιο σίγουρα ώστε να φτάσουμε στο τερματισμό. Τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν και τα πιο δύσκολα, ξέραμε ότι ο πόνος που νιώθουμε είναι προσωρινός. Με υπομονή και επιμονή καταφέραμε και περάσαμε την γραμμή του τερματισμού και πλέαμε σε πελάγη ευτυχίας και γιατί τερματίσαμε αλλά και γιατί τελείωσε ο "γολγοθάς" μας. Αλλά επίσης και στην σκέψη πώς θα κρατήσω ξανά στην αγκαλιά τον γιο μου και την γυναίκα μου Αναστασία, "έσφιξα" τα δόντια και συνέχισα μέχρι τον τερματισμό» καταλήγει ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος.

Για την ιστορία, ο Αμερικανός Νίκ Ντε Χάαν (Nick DeHaan), ένας νεοφερμένος στη διοργάνωση, τερμάτισε πρώτος ολοκληρώνοντας τη διαδρομή των 1.219 χλμ. σε μόλις 41:46:30, νέο χρόνο ρεκόρ στο Brevet Παρίσι-Μπρεστ-Παρίσι 2023!