Οικογένεια Κωστίκογλου: 100 χρόνια παρουσίας στο τοπικό εμπόριο

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Συμπληρώνονται την φετινή χρονιά 100 χρόνια παρουσίας (1923-2023) στο εμπόριο, της οικογένειας Κωστίκογλου στην Αιτωλοακαρνανία, στο Αγρίνιο και στην Αθήνα. Μια διαδρομή ενός αιώνα που ξεκινάει με αφορμή την Μικρασιατική καταστροφή  και φθάνει μέχρι τις μέρες μας.

Ο Έμπορος Αγρινίου, Σωκράτης Κωστίκογλου αναφέρει συγκεκριμένα:

Η γενέτειρα των προγόνων μου, η μακρινή Μουταλάσκη (σημερινό Ταλάς) προάστιο της Καισάρειας της Καππαδοκίας, ήταν ένας μικρός και εύρωστος οικισμός, στον οποίο  ζούσαν αρκετοί Έλληνες μέχρι την καταστροφή του 1922, οπότε και εκδιώχθηκαν. Η Μουταλάσκη, πατρίδα του Αγίου Σάββα και γενέτειρα των ιδρυτών της γνωστής κλωστουφαντουργίας Μουταλάσκη (Α. Σινισίογλου - Ι.Τσαλίκογλου) που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1927 ήταν μια περιοχή όπου οι Έλληνες ορθόδοξοι λόγω της αγάπης προς την πατρίδα τους και παρά την απαγόρευση από το τουρκικό καθεστώς, κατάφεραν να διατηρήσουν τη ελληνική γλώσσα, γράφοντας τουρκικές λέξεις με ελληνικούς χαρακτήρες, γραφή που έγινε γνωστή ως «καραμανλίδειος» γραφή.

Από εκεί τη Μουταλάσκη ξεκινάει η διαδρομή του παππού μου, Κωστίκογλου Σωκράτη, ο οποίος φθάνει στη Σμύρνη  σε νεαρή ηλικία και αρχίζει  να δραστηριοποιείται στο εμπόριο υφασμάτων διατηρώντας εμπορικό κατάστημα μέχρι και την καταστροφή της το 1922. Πρέπει να αναφέρω ότι περί το 1916 αναζήτησε καλύτερη τύχη ταξιδεύοντας στη Μασσαλία μαζί με άλλους προκειμένου να βρει ένα νέο τόπο για να ζήσει και να εργαστεί,  διότι οι διώξεις των νεότουρκων είχαν αρχίσει να κάνουν την ζωή των Ελλήνων της Μ. Ασίας αφόρητη.

Εκεί παρέμεινε  και εργάσθηκε για ένα διάστημα, επέστρεψε όμως στη Σμύρνη μαζί με άλλους Έλληνες και παρέμειναν μέχρι την καταστροφή της, οπότε αναγκαστικά υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν. Στη συνέχεια βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα ανοίγοντας καπνοπωλείο για να συγκεντρώσει χρήματα και να υποδεχθεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του που περίμενε να έρθουν από τη μακρινή Μουταλάσκη περιπλανώμενοι και διωκόμενοι από τους Τούρκους μέχρι να φθάσουν το 1923 στον Πειραιά.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, ασχολούμενοι  με το εμπόριο υφασμάτων ανοίγοντας κατάστημα μέχρι το τέλος της κατοχικής περιόδου, όπου οριστικά πλέον μετεγκαταστάθηκαν στο Αγρίνιο διατηρώντας αρχικά εμπορικό κατάστημα με τη συμμετοχή και των έξι αδελφών.

Το 1959 ίδρυσαν εταιρεία (βιοτεχνία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας υφασμάτων και λευκών ειδών (πώληση χονδρική - λιανική σε όλη την χώρα) και το 1967 υποκατάστημα στην Αθήνα. Οι δραστηριότητες της παραγωγής  λειτούργησαν μέχρι το 1990, συνεχίζοντας πλέον με το εμπόριο η τρίτη γενιά μέχρι και σήμερα, στο Αγρίνιο και στην Αθήνα.

100 χρόνια  στο εμπόριο, με συνέπεια και με απόλυτο σεβασμό στους συμπολίτες μας και συμπατριώτες μας, πελάτες τους οποίους και ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Πρέπει επίσης  να αναφέρω κάτι που πολλές φορές έχει γραφεί και  με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή ότι αυτή αποτελεί την  μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία  του Ελληνισμού όπως επίσης  και του Ποντιακού Ελληνισμού, μια τραγωδία που είχε σαν αποτέλεσμα τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Οι εκδιωχθέντες Έλληνες της Μ. Ασίας δεν κουβάλησαν μόνο τα λιγοστά υπάρχοντα τους που κατάφεραν να σώσουν από τους Τούρκους, αλλά και μια πλούσια πολιτισμική παράδοση που εδώ και εκατό χρόνια έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην καθημερινότητα μας. Η συμβολή των προσφύγων στην οικονομία και τον πολιτισμό της χώρα μας είναι γνωστή στο γενικό της πλαίσιο και έχει αναγνωριστεί από όλους.

Κωστίκογλου Μ.Σωκράτης, Έμπορος

Απόγονος Μικρασιατών Προσφύγων

 

1) ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΦΩΝ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟ 1950-1960

 

2) ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ΑΝΝΑ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ 1925

 

3) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ, ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΑΘΗΝΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 1923

 

4) ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 1930. ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ(1887-1964) ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗΣ 1927-2012)

 

5) ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΦΩΝ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟ 1950-1960

 

6) ΑΦΟΙ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΕ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΟΥ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1950

 

7) ΑΦΟΙ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΕ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΟΥ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950

 

8) ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΦΩΝ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ 1969

 

9) Υφαντήριο ΑΦΩΝ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ 1985