Τα εξωκλήσια Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Ελεούσας, στα Καλύβια

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Στα Καλυβία Αγρινίου θα βρείτε διάσπαρτα πολλούς μικρούς τόπους θρησκευτικής λατρείας, όπως τα εξωκλήσια Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Ελεούσας, που κοσμούν τον κάμπο, εκεί όπου με ευλαβικά αφιερώματα οι κάτοικοι παίρνουν δύναμη για την καθημερινότητα και την σοδειά των χωραφιών… Οι όμορφες φωτογραφίες του συμπατριώτη μας Κώστα Καρακώστα, μας δείχνουν με λεπτομέρειες, τα εξωκλήσια αυτά.

Άγιος Γεώργιος (Ξωκλήσι)

Το εκκλησάκι χτίσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1910 και βρίσκεται στην ομώνυμη θέση «Άγιος Γεώργιος» ή στην παλιότερα ονομαζόμενη θέση «Υψηλό Δένδρο» της κτηματικής περιφέρειας Καλυβίων Αγρινίου, βόρεια-βορειοδυτικά του χωριού. Στα μετά-επαναστατικά χρόνια η θέση του Αϊ-Γιώργη είχε την ονομασία «Μυλοκτήτου του Οθωμανού».

Η επιλογή από τους Καλυβιώτες του Αγίου Γεωργίου στον οποίο ήταν αφιερωμένο το ταπεινό εκκλησάκι δεν ήταν τυχαία. Το ξωκλήσι του Αη-Γιώργη, απέχει δυο χιλιόμετρα από τα Καλυβία. Είναι πετρόκτιστο με κεραμοσκεπή, βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο και έχει εμβαδόν περίπου 30 τετραγωνικά.

Στο ξωκλήσι μόναζε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 ένα καλόγερος ονόματι Γιώργος, που έμενε σε δύο κελιά τα οποία είχαν τοίχους από τσατμά και βρίσκονταν στην ανατολική πλευρά του ξωκλησιού.

Η περιοχή του Αγίου Γεωργίου, περιελάμβανε δεκάδες και ίσως εκατοντάδες ποτιστικά στρέμματα, στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής της Επισκοπής (Λιτζάς και Αγράφων). Μετά-επαναστατικά τα κτήματα της περιοχής του Αϊ Γιώργη παραχωρήθηκαν σε ακτήμονες Καλυβιώτες.

ωτογραφίες του Κώστα Καρακώστα)

 

Ναός Ζωοδόχου Πηγής-Αγίας Ελεούσας (Ξωκλήσι)

Βρίσκεται στη θέση «Ξυλεία», στην νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού Άγιος Γεώργιος Kαλυβίων και στο δρόμο που συνδέει τον οικισμό με τη γέφυρα της ΔΕΗ στον Αχελώο ποταμό.

Χτίσθηκε κατά τα έτη 2001-2002 στην ίδια περίπου θέση που βρίσκονταν το παλιό ξωκλήσι το οποίο είχε κτισθεί κατά την δεκαετία του 1950. Η απόφαση να κτισθεί το παλιό ξωκλήσι πάρθηκε από τους χωριανούς μας όταν το έτος 1944, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, συνέβη ένα θαύμα που θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγιά, την μητέρα του Χριστού.

Στο νέο ξωκλήσι της Αγίας Ελεούσας έγινε για πρώτη φορά λειτουργία (Θυρανοίξια) ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή 2 Μαΐου 2003.

(Φωτογραφίες του Κώστα Καρακώστα)