Το Επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών, στα Καλύβια

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνού, η Θεία Λειτουργία και το Επίσημο Μνημόσυνο για τους 59 Έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 31 Ιουλίου 1944 στα Καλύβια, παρουσία των επισήμων αρχών και κατοίκων του χωριού.

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας από τον κ.κ. Δαμασκηνό, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:«Η θυσία των αγωνιστών του μεγάλου  αυτού αγώνα, είναι για μας υπόμνηση  της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι γέφυρες που ενώνουν το σήμερα με το χθες, το σήμερα με το παρελθόν, με την ιστορία. Ενώνουν τη δική μας γενιά και τις νέες γενιές, με τους προγόνους μας, διότι ένας λαός που λησμονεί το παρελθόν, δεν έχει ιστορία, δεν έχει και μέλλον. Επέτειοι σαν τη σημερινή  ανακαλούν στη μνήμη μας σελίδες δόξας της πατρίδος μας. Η προσήλωση στα ιδανικά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας πρέπει να αποτελεί σκοπό για κάθε άνθρωπο, διότι η ευτυχία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξασφαλίζονται πλήρως μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον ελευθερίας. Επομένως αναγκαίος όρος για τη ζωή ενός λαού είναι η εθνική ελευθερία».

Διαβάστηκε το προσκλητήριο των νεκρών για τους 59 πατριώτες που έπεσαν υπέρ πατρίδος, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου απέδωσε τιμές, ενώ η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων τραγούδησε το μελοποιημένο  ποίημα ¨Καλοκαιριά ‘44 του Χοράρχη, Νικολάου Στρατόπουλου.

Δίπλα στο βωμό, κυρίες με παραδοσιακές φορεσιές από το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων, τίμησαν την σημερινή επέτειο. Κατόπιν έγινε η κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και συγγενών των θυμάτων, τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον πρόεδρο της Κ. Καλυβίων Δ. Αναστασίου, τον εκπρ. της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» κ. Μάκη Μπελεβωνη, τον πρώην Δήμαρχο Δ.Τραπεζιώτη, τον επικεφαλή  της «Συμμαχίας Πολιτών»  Γ. Καραμητσόπουλο, τον Δημ. Σύμβουλο Π. Γιαννιώτη,  τον Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας, Δ. Γαλαζούλα , τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Δ.Τσούνη, από τον εκπρόσωπο της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, Μ. Ζαπαντιώτη, τον εκπρόσωπο της Χορωδίας Γυναικών Καλυβίων, Χοράρχη Ν. Στρατόπουλο και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς Γ. Κορδόση. 

Παρέστησαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Μαρία Παπαγεωργίου, Μίμης Σκορδόπουλος, Χρήστος Ζαρκαβέλης, Πάνος Μαρνέζος, Κωνσταντίνος Ζώης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Γιάννος Φαρμάκης. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Κοινότητα Καλυβίων.