O Κωνσταντίνος Λ. Χόντος άξιος πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Μεγάλη χαρά και ξεχωριστή μέρα για τη ζωή του είναι η σημερινή για τον Κωνσταντίνο Λ. Χόντο, από τον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων, ο οποίος στην Τελετή Ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Πάνος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρέλαβε επάξια το πτυχίο του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας.

Η απόκτηση ενός σημαντικού ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών ανοίγει νέους ορίζοντες στο μέλλον του και την επαγγελματική του σταδιοδρομία κάτι που είναι απαραίτητο και χρήσιμο στην εποχή μας. Ο συμπατριώτης μας

Η επίσημη Τελετή Καθομολόγησης για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023  έγινε παρουσία πολλών συγγενών και φίλων των τελειόφοιτων στα Γιάννενα, όπου ορκίστηκαν 46 προπτυχιακοί και 13 μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ η απονομή των διπλωμάτων έγινε από την κυρία Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ παρευρίσκονταν επίσης ο Κοσμήτορας Ιωάννης Τζαμτζής και ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Ανδρέας Βλαχόπουλος.

Παρόντες ήταν επίσης και οι γονείς του Κωνσταντίνου, Λάμπρος Κ. Χόντος και Ειρήνη Σπυροπούλου-Χόντου, οι οποίοι ήταν φανερά συγκινημένοι αλλά και ευτυχισμένοι γι΄ αυτό το μεγάλο στόχο που πέτυχε ο γιος τους και σίγουρα αποτελεί μια δικαίωση των κόπων και των προσπαθειών του παιδιού τους που τους έκανε υπερήφανους!

Ο Κωνσταντίνος Χόντος μας δήλωσε για αυτή την ξεχωριστή λαμπερή μέρα:

«Σήμερα αποφοίτησα από το  από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ύστερα από πέντε έτη σπουδών, έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Στα χρόνια αυτά αποκόμισα πολλά εφόδια, τόσο από τη Σχολή όπου είχα την τιμή να έχω Καθηγητές γνώστες του αντικείμενου, όσο επίσης και από την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων και τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι… Η εκδήλωση έγινε κάτω από ένα αρκετά συγκινησιακό κλίμα για εμένα, τους συναδέλφους μου και τα οικεία μας πρόσωπα, ενώ η χαρά μου για την απόκτηση του διπλώματος είναι απεριόριστη.

Πέντε χρόνια μετά και πολλές εμπειρίες, τα χρόνια αυτά δεν ήταν μόνο χρόνια σπουδών, ήταν μια διαρκής διαδικασία εξέλιξης, εσωτερικής αναζήτησης και ωρίμανσης. Οι μνήμες θα με ακολουθούν, ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που ήταν κοντά μου σε αυτή την σημαντική στιγμή και βέβαια τους γονείς μου, που με τη στήριξη και την αγάπη τους ελπίζω να είναι πάντα μαζί μου σε πολλές ακόμη στιγμές…

Εύχομαι στο εξής να σταθώ αντάξιος του διπλώματος αυτού και να πραγματοποιήσω τα μελλοντικά όνειρα και τους στόχους μου».

Να σημειώσουμε ότι, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας συγκροτείται από τέσσερις Τομείς: Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και Λαογραφίας.

Η εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας έχει ως στόχο τη διδασκαλία της μεθοδολογίας για την επίλυση παλαιών και νέων επιστημονικών προβλημάτων, την καθοδήγηση στον εντοπισμό και την έρευνα των αρχειακών πηγών, τον εξοπλισμό των φοιτητών με τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στις βασικές κατευθύνσεις των Ιστορικών και Αρχαιολογικών Σπουδών, καθώς και της Λαογραφίας. Η εκπαίδευση συμπληρώνεται με σεμινάρια-συνέδρια, διαλέξεις ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εργασίες και ειδικά μαθήματα. Οι απόφοιτοι απασχολούνται κυρίως στη Δημόσια και στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση. Πολλοί, όμως, κατευθύνονται σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό ή το εξωτερικό ή και σε αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα.

Πολλά συγχαρητήρια στην Κωνσταντίνο Λ. Χόντο και του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και εις ανώτερα!