"Διψάνε" για νερό οι καλλιέργειες στον Καλυβιώτικο κάμπο

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων ημερών, έχει αυξήσει θεαματικά τις ανάγκες σε νερό των καλλιεργούμενων φυτών στον κάμπο των Καλυβίων και οι αγρότες καθημερινά δίνουν πραγματική "μάχη" για να μην χάσουν την παραγωγή τους.

Πέρασε ο μήνας Ιούνιος με πολλές βροχοπτώσεις, ενώ αντιθέτως ο Ιούλιος που διανύουμε είναι από τους πιο "ζεστούς" μήνες των τελευταίων χρόνων, με το θερμόμετρο επί 10 μέρες να "αγγίζει και πολλές φορές να ξεπερνά τους 40°C και τους 45°C, δημιουργώντας "ασφυκτικές" συνθήκες κυρίως για καλλιέργειες καλαμποκιού, μηδικής, κηπευτικών, αμπελιών και δένδρων πορτοκαλιών, μανταρινιών κ.ά.

Ειδικά το καλαμπόκι, που καλύπτει μεγάλη στρεμματική έκταση του κάμπου, θέλει τακτικό πότισμα και αρκετή ποσότητα νερού για να έχει μεγάλη ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών. Ειδικά από την περίοδο της άνθησης μέχρι και την αύξηση των καρπών, οι ανάγκες σε πότισμα είναι αρκετά πιο αυξημένες.

Είναι πολύ σημαντικό για τον γεωργό να γνωρίζει πώς κυμαίνονται οι ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και ποιες είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του νερού άρδευσης, ο γεωργός μπορεί να κάνει τα απαραίτητα ποτίσματα όμως οι ανάγκες των φυτών σε νερό αλλάζουν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου αραβοσίτου.

Οι κύριες μέθοδοι άρδευσης που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια καλαμποκιού στον Καλυβιώτικο κάμπο, είναι το πότισμα με αυλάκια και το πότισμα με εκτοξευτήρα βροχής (κανόνι ή μπεκ), όπου βέβαια δεν υπάρχει κοντινό αρδευτικό δίκτυο.

Πάντως θα λέγαμε ότι, στην περιοχή μας οι αγρότες είναι μάλλον "προνομιούχοι" σε σχέση με άλλες περιοχές, αφού υπάρχει άφθονο νερό στο αρδευτικό δίκτυο το οποίο παροχετεύεται από τον Αχελώο, αλλά και τις κοντινές λίμνες που παρέχουν νερό στις παραλίμνιες αγροτικές εκτάσεις. Αρκετοί είναι ακόμη και οι αγρότες που χρησιμοποιούν νερό που αντλείται από γεωτρήσεις, ώστε να "αντέξουν" οι καλλιέργειές τους στις ακραίες θερμοκρασίες των ημερών. 

Φωτογραφίες: Διονύσης Οικονόμου, Γιώργος Πανταζόπουλος