Αγρίνιο: Άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η έκθεση “Εν Αγρινίω…”

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Παρουσία επισήμων και πολλών φιλότεχνων πραγματοποιήθηκαν σήμερα το βράδυ τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Εν Αγρινίω…” στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου με την συμμετοχή επτά Αγρινιωτών δημιουργών οι οποίοι, παρά τη διαφορετική τους γραφή, επιτυγχάνουν έναν ενδιαφέροντα εικαστικό διάλογο.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκθεσιακών δραστηριοτήτων για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης, και είναι μια συνάντηση όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα των: Θεόφιλου Κατσιπάνου, Δημήτρη Κουτσιαύτη, Μαρίνας Κουτσοσπύρου, Δημήτρη Κρέτση, Βασίλη Παπασάϊκα, Δημήτρη Παπατρέχα και Νάντιας Σκορδοπούλου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων : «Με ξεχωριστή τιμή καλωσορίζουμε στην ΔΠΑ επτά σημαντικούς Αγρινιώτες δημιουργούς.

 

Το κτίριο της Πινακοθήκης φιλοξενεί και παρουσιάζει έργα άξιων εκπροσώπων του πολιτισμού του Αγρινίου. Ο καθένας ξεχωριστά έχει καταγράψει μια φωτεινή πορεία στην τέχνη. Αυτό το φως ακτινοβολεί και εκπέμπει στην καρδιά της πόλης. Σας ευχαριστούμε που μοιράζεστε μαζί μας τις δημιουργίες σας, την ανησυχία σας, την τέχνη σας. Η ΔΠΑ, μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, παραμένει πιστή στο όραμα του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή Χρήστου Γαρουφαλή και συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας».

Στην ομιλία - χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, Χρήστος Γαρουφαλής, ανέφερε τα εξής:

«Συνεχίζοντας τις εκθεσιακές δραστηριότητες για τα 10 χρόνια λειτουργίας μας, εγκαινιάζουμε απόψε την έκθεση “Εν Αγρινίω…”. Πρόκειται για μια συνάντηση επτά Αγρινιωτών δημιουργών οι οποίοι, παρά τη διαφορετική τους γραφή, συνθέτουν έναν εικαστικό διάλογο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οφείλω να διευκρινίσω, πως το πρώτο και βασικό κριτήριο επιλογής τους ήταν η αξία του έργου τους και η επιτυχημένη διαδρομή του καθενός. Και μετά η εντοπιότητα που έδωσε και τον τίτλο στην έκθεση. Υπενθυμίζω ακόμη ότι έργα και των επτά κοσμούν τη μόνιμη συλλογή της ΔΠΑ.

Στην αρχή της ενότητας των έργων του καθενός υπάρχουν κάποια κείμενα. Ζήτησα από τους καλλιτέχνες να περιγράψουν με δυο λόγια το νόημα των έργων τους, όχι με σκοπό να καθοδηγήσουν την ματιά του επισκέπτη αλλά να τον διευκολύνουν στην κατανόηση και την  επικοινωνία των έργων.

Γνωρίζουμε ότι το δυναμικό του δήμου μας που διαπρέπει στα εικαστικά δεν περιορίζεται μόνο στους σημερινούς εκθέτες. Θυμίζω ότι η ΔΠΑ έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις του γλύπτη Θόδωρου (Νοε 2015) και του Χρήστου Μποκόρου (Ιαν 2015), αλλά και του Β. Παπασάικα στη Δημοτική Αγορά, στην αίθουσα της Γλυπτοθήκης (2014). Υπάρχουν και άλλοι που έχουν να επιδείξουν έργο αξιώσεων. Όπως και νέα ταλαντούχα παιδιά που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους, τα οποία ευχόμαστε να μας κάνουν περήφανους στο μέλλον.

Δυστυχώς όμως οι χώροι της ΔΠΑ είναι περιορισμένοι. Είναι ένα απ’ τα προβλήματα που  προέκυψε στη πορεία! Για το οποίο, επιτρέψτε μου …να ευλογήσουμε τα γένια μας, μερίδιο “ευθύνης” θα έλεγα έχει και η γόνιμη 10ετία της ΔΠΑ (2013-2023), αλλά και το Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου μας απ’ το οποίο πέρασαν ως μαθητές μερικοί από τους ενεργούς σήμερα εικαστικούς…

Αυτά λοιπόν τα “ευχάριστα” προβλήματα κατά τη γνώμη μου, αποτελούν απόδειξη ότι, κόντρα στις δυσκολίες, οι προσπάθειες καρποφορούν…

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω: 

- τους επτά καλλιτέχνες για την αποδοχή της πρόσκλησης και όσους εξ αυτών μας τιμούν απόψε με την  παρουσία τους

- τον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου που αυτά τα χρόνια ακούει τις προτάσεις και τις ιδέες μου, τις αξιολογεί και δίνει την έγκριση για την υλοποίηση τους 

- όλους εσάς που απόψε μας τιμάτε με τη παρουσία σας, αλλά και όλους όσους θα επισκεφτούν την έκθεση έως τη λήξη της

 - τέλος ένα “ευχαριστώ” στους 2 τεχνικούς του ΔΗΠΕΘΕ, Ν. Βελτσίστα και Δ. Παπαδάκη, τα “πολυεργαλεία” μου, για την εθελοντική συμβολή τους στο εξαιρετικό στήσιμο και αυτής της έκθεσης».  

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, οι Αντιδήμαρχοι, Μαρία Παπγεωργίου, Μίμης Σκορδόπουλος, Βασίλης Φωτάκης, Κωνσταντίνος Ζώης , η Εντεταλμένη Σύμβουλος- Βοηθός Περιφερειάρχη, Αμαλία Βούλγαρη, η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου, Ροθάνθη Φλώρου, ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, οι υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι, Γεωργία Μπόκα, Μαίρη Τσιαμάκη, Κωνσταντίνος Βραχωρίτης, Κώστας Χουλιάρας, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Βαϊνάς κ.ά.

Διάρκεια έκθεσης έως 31 Αυγούστου.

Ώρες επισκέψεων: Τρίτη - Σάββατο 10:00-13:30 & 18:00-21:00, Κυριακή 11:00-14:00, Δευτέρα και αργίες κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη.

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία για την ημερομηνία και την ώρα επίσκεψης.

Πληροφορίες: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Δ. Βότση 2, Αγρίνιο

τηλ.: 26413- 60419, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,  www.dipinag.gr