Σύγχρονο θέρισμα και αλώνισμα από τα αδέρφια Οικονόμου, στα Καλύβια

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Μια καινούργια θεριζοαλωνιστική μηχανή απέκτησαν τις τελευταίες μέρες τα αδέρφια Διονύσης και Κώστας Ευ. Οικονόμου, από τα Καλύβια Αγρινίου, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι αντικατέστησαν μετά από σχεδόν 40 χρόνια, την παλιά μηχανή που είχαν.

Το θέαμα με την νταλίκα να φέρνει από την μακρινή Ορεστιάδα την νέα μηχανή και κατόπιν να φορτώνει την παλιά για να πάει προς απόσυρση, ήταν εντυπωσιακό. "Εκσυγχρονισμός" είναι η κατάλληλη λέξη που μπορεί να περιγράψει την αντικατάσταση του παλιού από το νέο και εξελιγμένο μηχάνημα, που σύντομα θα αναλάβει… "δράση" στα καμποχώρια.

Όπως μας είπε ο συγχωριανός μας, Διονύσης Οικονόμου, η καινούργια θεριζοαλωνιστική μηχανή ή αλλιώς "κομπίνα", μάρκας Deutz Fahr 5660 αγοράστηκε από την Εταιρεία Agrotech SA και είναι τεχνολογικά πολύ προηγμένη. Το συγκεκριμένο μηχάνημα με τις κατάλληλες "κεφαλές" και τις ανάλογες ρυθμίσεις, μπορεί να θεριζαλωνίσει όσπρια, σιτηρά, καλαμπόκια, τα πάντα που έχουν μικρό καρπό. Σκοπός τους είναι να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα για αλωνισμό σιτηρών, στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και αλλού.

Σίγουρα εδώ υπάρχει "παρούσα" και η οικογενειακή παράδοση, που ξεκίνησε τις δεκαετίες ’50 και ΄60 από τον παππού Νιόνιο Οικονόμου, με την παλιά πατόζα του που θέριζε τα ρύζια και σιτάρια, στα Καλύβια και τη γύρω περιοχή, για να ακολουθήσει ο γιος του Ευλάμπιος (Λάμπης) με τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές, μια New Holland 1445, μετέπειτα μια New Holland 8070 και το 1984 αγοράστηκε η Claas Dominator, η οποία μετρούσε στα χέρια τους πολλά χρόνια εντατικής χρήσης και δουλειάς…

Κατόπιν, τη "σκυτάλη" έλαβαν ο Διονύσης και ο Κώστας Οικονόμου, που  εκπαιδεύτηκαν από τον πατέρα τους Λάμπη, στο να χειρίζονται τις σύγχρονες μηχανές και έμαθαν σιγά σιγά τα μυστικά της δύσκολης και απαιτητικής δουλειάς.

Μας λέει χαρακτηριστικά ο Διονύσης Οικονόμου: «Είναι πολλές οι αναμνήσεις, είναι σαν "μικρόβιο" αυτή η δουλειά, πρέπει να την αγαπάς για να την κάνεις… Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα και απαιτείται μεγάλη προσοχή και ξεκάθαρο μυαλό, όταν χειρίζεσαι την θεριζοαλωνιστική μηχανή, για να συλλεχθεί σωστά ο καρπός και επίσης για την αποφυγή ατυχημάτων»

Στο διάβα των χρόνων πολλά άλλαξαν, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο οι γεωργικές εργασίες διεκπεραιώνονται. Σήμερα που ο βιομηχανικός τομέας έχει εξελιχθεί ιδιαιτέρως είναι φυσικό να έχει επηρεάσει και τον αγροτο-γεωργικό τομέα. Έτσι το θέρισμα και το αλώνισμα γίνονται με τη βοήθεια θεριζοαλωνιστικών μηχανών που διαθέτουν ακόμα και κλιματισμό για τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού. Η θεριζοαλωνιστική μηχανή είναι αγροτικό όχημα που εκτελεί ταυτόχρονα τον θερισμό και το αλώνισμα.

Ευχόμαστε στα αδέρφια Οικονόμου, καλές δουλειές και πολλές επιτυχημένες σοδειές!

 

Εικόνες από την παλιά θεριζοαλωνιστική μηχανή