Ο Ανδρέας Π. Φούκας έλαβε το δίπλωμα Μουσικού διδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Άλλη μια σημαντική διάκριση έλαβε πρόσφατα ο συμπατριώτης μας μουσικός, Ανδρέας Π. Φούκας, ο οποίος μετά από εξετάσεις που έδωσε στις μέσα στο μήνα Ιούνιο, ενώπιων Ειδικής Επιτροπής, στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» πήρε άξια το δίπλωμα του Μουσικο-διδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής!

Οι απολυτήριες (πτυχιακές και διπλωματικές) εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουνίου, ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής που ορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε και τονίστηκε το υψηλό επίπεδο σπουδών όλων των υποψηφίων, ενώ ο Ανδρέας Π. Φούκας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο, επιπέδου διπλώματος, καθώς και την διπλωματική του εργασία με θέμα: «Η φωνή στην Ψαλτική Τέχνη - οι περιπτώσεις των Μανώλη Χατζημάρκου, Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου και Λεωνίδα Αστέρη».

Στις εξετάσεις Ειδικός καθηγητής ήταν ο κύριος Κωσταντίνος Λανάρας και Πρόεδρος της Επιτροπής ο  Δρ. Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Ο Ανδρέας Π. Φούκας, ξεκίνησε το 2015 και σε μικρή ηλικία τις σπουδές του στην πολύ αξιόλογη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός», εκτός από μια μικρή διακοπή που είχε κάνει στις σπουδές του.

Γι΄αυτή τη σπουδαία στιγμή στη ζωή του, ο Ανδρέας Π. Φούκας έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ένας κύκλος "έκλεισε", ένα υπέροχο ταξίδι συνεχίζεται! Το δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής είναι κάτι που πάντα ήθελα να κατακτήσω και μετά από σοβαρή μελέτη και ενασχόληση, τα κατάφερα!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους μου τους δασκάλους με την σειρά που τους συνάντησα: τον Λεωνίδα Σκιαδά και τον Δημήτρη - Αριστόβουλο Μαστροσπύρο, για την βοήθειά τους και την γενναιοδωρία τους κατά τα μαθητικά μου χρόνια στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, την κυρία Μαρία Βουλδή, η οποία με έκανε να αγαπήσω αυτή την μουσική, αλλά και το ιεροψαλτικό λειτούργημα, όπως λέει και η ίδια "έβαλε τον σπόρο" , τον Παναγιώτη Βίγλα, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου, του πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου, για τις πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις που μου προσέφερε και τέλος τον ειδικό μου Καθηγητή, δάσκαλό μου τα τελευταία 2 χρόνια, τον κύριο Κώστα Λανάρα, ο οποίος ουσιαστικά με πήρε από το "χέρι" και με οδήγησε στο δίπλωμα και με βοήθησε να βλέπω πλέον με άλλη φιλοσοφία αυτή την μουσική!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον αδερφικό μου φίλο και συνεργάτη, Νίκο Παππά, για την πολύτιμη βοήθειά του και την ψυχολογική του υποστήριξη!

Φυσικά χωρίς την στήριξη της οικογένειάς μου δεν θα είχα φτάσει ως εδώ, είναι αυτοί που μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω!»

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο 23χρονος Ανδρέας Π. Φούκας, είναι Διευθυντής της Μεικτής Πολυφωνικής Χορωδίας Ενηλίκων "Μελοέσσα" και σπουδάζει Μονωδία, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Να σημειώσουμε ότι, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός»της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, ιδρύθηκε το 1992. Είναι ανεγνωρισμένη από το κράτος, ενώ σκοπός της Σχολής είναι συστηματική εκμάθηση της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, η προβολή και η διάδοσή της μέσω εκδηλώσεων θρησκευτικού, πολιτιστικού και τοπικού χαρακτήρα, καθώς και η εντελής μόρφωση και κατάρτιση  ιεροψαλτών Βυζαντινής Μουσικής.

Η φοίτηση στη Σχολή περιλαμβάνει πέντε έτη σπουδών, για την απόκτηση Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής και δύο επιπλέον έτη, για το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Τα πτυχία τα οποία δίδει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, οι πτυχιούχοι της σχολής ή άλλων σχολών Βυζαντινής μουσικής μπορούν να συνεχίσουν για δύο έτη τη φοίτηση στη σχολή και να αποκτήσουν Τίτλο (Δίπλωμα) Βυζαντινής Μουσικής.

Οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να διακονίσουν σε αναλόγια ενοριών της Μητροπόλεως ή και αλλού, προσφέροντας έτσι σημαντικές υπηρεσίες στο λειτουργικό έργο της Εκκλησίας. Με τα αναγνωρισμένα Πτυχία και Διπλώματα μπορούν να διδάξουν σε ωδεία, μουσικές σχολές, καθώς και μουσικά σχολεία.

Πολλά συγχαρητήρια στον Καλυβιώτη, Ανδρέα Π. Φούκα και του ευχόμαστε ολόψυχα να αποκτήσει στο μέλλον και άλλες μουσικές διακρίσεις και τίτλους!