Ο καιρός πήγε ¨πίσω¨ την σπορά καλαμποκιού, στα Καλύβια

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα να μην ιδανικές για τους αγρότες, συνεχίζονται οι σπορές, έστω και με καθυστέρηση 15 ημερών για τα καλαμπόκια και σχεδόν ενός μηνός για τα τριφύλλια, στον κάμπο των Καλυβίων.

Έχουν προηγηθεί οι καλλιεργητικές εργασίες για την προετοιμασία των χωραφιών και η απαραίτητη λίπανση, όμως οι βροχοπτώσεις και γενικά ο άστατος καιρός, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα, πήγαν ¨πίσω¨ τις σπορές όπως μας αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής.

Σε πολλά σημεία του Καλυβιώτικου κάμπου, έχουν αναλάβει δράση τα τρακτέρ, με τα παρελκόμενα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα, ώστε σταδιακά να γίνει η σπορά του καλαμποκιού στα περίπου 5 χιλιάδες στρέμματα όπου αναμένεται να καλλιεργηθούν.

Για τα νέα τριφύλλια, με τα ¨σκαμπανεβάσματα¨ του καιρού, θα σπαρούν όπως αναφέραμε με καθυστέρηση, με τις πρώτες ¨κοψιές¨ να μετατίθενται χρονικά για τους παραγωγούς, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Τα έξοδα καλλιέργειας, όπως πάντα, δεν παύουν να απασχολούν τους αγρότες, αν και υπάρχει μια μείωση της τάξης του 20% σε καύσιμα, λιπάσματα, σπόροι κ.ά. όμως γενικά το συνολικό κόστος παραγωγής, σε σχέση με την αναμενόμενη απόδοση και την τιμή πώλησης του προϊόντος, θα λέγαμε ότι είναι, «μια η άλλη», για τον παραγωγό.

Φωτογραφίες: Κώστας Λ. Οικονόμου