Νίκος και Αρχοντούλα Ρεπετσά στα θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου, στην Ζάμπια

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Σε Αναστάσιμο συγκινησιακό κλίμα τελέστηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου, τα εγκαίνια (θυρανοίξια) του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Lake View κοντά στην πόλη Μουφλίρα, την Κυριακή του Αντιπάσχα 23 Απριλίου, ημέρα της εορτής του Αγίου. Στην τελετή παρευρέθηκαν και οι συμπατριώτες μας Νίκος και Αρχοντούλα Ρεπετσά, που διαμένουν μόνιμα στην αφρικανική αυτή χώρα.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Ζάμπιας υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αρχικά τελέσθηκε σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη η Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία εψάλλησαν ο Αναστάσιμος Κανόνας, ο Κανόνας των Εγκαινίων και ο Κανόνας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ενώ εν συνεχεία ακολούθησε η Τελετή Εγκαινίων του Ναού και η Πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, κ. Ιωάννης, στην ομιλία του μετέφερε την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρου Β' και είπε, ανάμεσα στα άλλα, πως «Την αξία, του ναού τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος, όταν συστήνει να μην υπάρχει συνοικία ανθρώπων χωρίς ναό. Επίσης, αναφέρει ότι ο ναός είναι ευκτήριος οίκος και οικία κοινή πάντων, οίκος Θεού, εικόνα της Βασιλείας Του, τείχος και ασφάλεια του αγρού του Θεού, σκήνωμα αμαρτωλών, φρούριο κατά του διαβόλου, παρηγορία για τον άνθρωπο, τόπος τιμής προς τον Θεό και τόπος αποφυγής κάθε πονηρού, που συμβάλλει στην καθαρότητα της ψυχής. Στο πανηγύρι αυτό των εγκαινίων καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε πνευματικά με πίστη, ευλάβεια και κατάνυξη

Ας χαρούμε τη σημερινή ημέρα και να ζητήσουμε από τον Θεό να μας χαρίσει κάτι από την πίστη, από τη γενναιότητα και την αγάπη των Αγίων» τόνισε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας.

Πριν την  Απόλυση της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον νέο-εγκαινιασμένο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους κτήτορες γιατί ο Ναός είναι ένα κόσμημα- στολίδι πίστεως και πολιτισμού, όχι μόνο για την Ζάμπια, αλλά για όλη την Αφρική.

Ακολούθησε  η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Γεωργίου, όπου συμμετείχε και ο συγχωριανός μας Νικόλαος Ι. Ρεπετσάς (καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου) ο οποίος κρατούσε την εικόνα του Ιησού Χριστού!

Μεταξύ των πολλών Ελλήνων ομογενών και ντόπιων κατοίκων που παρέστησαν στα εγκαίνια, ήταν και η κα Αρχοντούλα Σωτήρχου – Ρεπετσά, η οποία μαζί με τον συζυγό της Νίκο, μας έστειλαν τις ευχές τους:

«Χριστός Ανέστη  και χρόνια πολλά στον Ελληνισμό απανταχού της γης που έχει σκορπίσει παλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές παραδόσεις ώστε να νιώθει πιο κοντά στην πατρίδα!»

Στη συνέχεια παρατέθηκε Πασχαλινό  γεύμα σε πανηγυρικό κλίμα με ζωντανή ελληνική μουσική και χορούς που κράτησε έως αργά το βράδυ.

Η Μουφλίρα (Mufulira), είναι μια πόλη στην επαρχία Copperbelt της Ζάμπια. Mufulira σημαίνει «Τόπος αφθονίας και ειρήνης». Η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από το ορυχείο χαλκού Mufulira τη δεκαετία του 1930. Εκεί υπάρχουν πολλές βυθισμένες λίμνες. Η καθεμιά τους με τα δικά της ξεχωριστά τοπία, τα πλούσια χρώματα της φύσης και ιστορίες με τοπικούς θρύλους.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος