Ομιλία για την σωστή διατροφή, στο Γυμνάσιο Καλυβίων

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Εκπαιδευτική ενημερωτική δράση για θέματα καλής και σωστής διατροφής που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γυμνάσιο Καλυβίων με ομιλήτρια την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κα Ελένη Νικολάου.

Η κα Νικολάου ανέφερε στους μαθητές ότι, μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Αντίθετα προϊόντα ταχυφαγείου, ροφήματα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, καθώς και το υπερβάλλον σωματικό βάρος επιδρούν επιβαρυντικά.

Μάλιστα σημείωσε ότι, η χθεσινή μέρα 6 Απριλίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σωματική Δραστηριότητα  και στόχος της ημέρας είναι η προώθηση του θετικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα στη ζωή μας!

Κατόπιν η κα Νικολάου αναφέρθηκε και στα προβλήματα της Παχυσαρκίας, αλλά και της Νευρικής Ανορεξίας, που στην σύγχρονη εποχή μας αντιμετωπίζουν αρκετοί έφηβοι, με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία τους. Συγκεκριμένα, η Παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.ά. ενώ για την κοινωνία στο σύνολό της, η παχυσαρκία έχει άμεσο και έμμεσο κόστος που επιβαρύνει σημαντικά την υγειονομική περίθαλψη και τους κοινωνικούς πόρους.Η νόσος έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας και η συχνότητα της ολοένα και αυξάνεται.

Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στη διαχείριση της Παχυσαρκίας είναι καίριος και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των παρεμβάσεων για τη διαχείριση του βάρους. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει βασιστεί και στην Ελληνική παραδοσιακή διατροφή, που είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, και φρούτα, θεωρείται η καλύτερη δίαιτα για τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και συνεπώς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η διατροφική εκπαίδευση, η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελούν τα θεμέλια της πρόληψης και της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων.

Για την Νευρική Ανορεξία στους εφήβους η κα Νικολάου υπογράμμισε ότι, είναι μια διατροφική διαταραχή με ισχυρό ψυχολογικό υπόβαθρο. Οι διαταραχές της διατροφής που εμφανίζονται κυρίως στην εφηβεία και συνήθως στα κορίτσια, στρέφονται εναντίον του ίδιου του σώματος.

Οι επιπτώσεις της Νευρικής Ανορεξίας είναι πολύ βλαβερές, όμως συχνά δεν διαγιγνώσκεται προτού το άτομο φτάσει σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που νοσούν είναι έφηβοι και ιδιαίτερα κορίτσια ηλικίας 11-20 ετών.

Η διάγνωση της Νευρικής Ανορεξίας είναι συχνά δύσκολη στους έφηβους καθώς η σωματική ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μπορεί να ληφθούν ως φυσιολογικές. Η αιτιολογία της Νευρικής Ανορεξίας στους εφήβους είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Η ασθένεια αυτή επηρεάζεται από βιολογικούς, γενετικούς, ενδοπροσωπικούς, οικογενειακούς και κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η Νευρική Ανορεξία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την ασθενή.