Τα κάλαντα του Λαζάρου από το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Από ομάδα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων αναβίωσε σήμερα το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου, με τα παιδιά να κρατούν ένα ανθοστόλιστο καλάθι και να τα τραγουδούν με συνοδεία φλογέρας, αρχικά στον Πρόεδρο της  Κοινότητα Καλυβίων και στη συνέχεια στα καταστήματα και τις γειτονιές του χωριού μας!

Στην Κοινότητα Καλυβίων τους μαθητές υποδέχτηκε ο Πρόεδρος, Δημήτρης Αναστασίου, όπου είπαν τα κάλαντα και αντάλλαξαν ευχές, ενώ τα συνόδευαν η Διευθύντρια κα Φέσσα Παρασκευή και οι εκπαιδευτικοί κα Κουτσουπιά Ελένη και ο κος Ζορμπαλάς Σωτήριος.

Κατόπιν πέρασαν από την αγορά του χωριού και άλλα κεντρικά σημεία ευχόμενοι ¨Καλό Πάσχα¨ στους κατοίκους. Οι δρόμοι του χωριού μας πλημμύρισαν από μελωδικές παιδικές φωνές! Σε αυτά τα κάλαντα το χαρμόσυνο γεγονός είναι ότι ένας άνθρωπος (ο Λάζαρος) μπόρεσε να αναστηθεί, να νικήσει το θάνατο. Τα παιδιά το Σάββατο του Λαζάρου, μια μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκυρές τους δίνουν αυγά, λεφτά ή ό,τι άλλο έχουν για να τα ¨φιλέψουν¨. Ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα.

Τέλος, η ομάδα των μαθητών τραγούδησαν και στο σχολείο τους τα κάλαντα μπροστά σε όλους τους συμμαθητές τους, στέλνοντας επίσης τις ευχές από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Τα κάλαντα του Λαζάρου:

«Σήμερον έρχεται ο Χριστός ο επουράνιος θεός.

Εν τη πόλει Βηθανία Μάρθα κλάει και Μαρία.

Και τη μέρα την Τετάρτη κίνησε ο Χριστός για να ‘ρθει.

Τότε εβγήκε η Μαρία έξω από τη Βηθανία

Αν εδώ ήσουν, Χριστέ μου δεν θα πέθαιν’ ο αδελφός μου.

Μα και πάλιν εγώ πιστεύω και καλότατα ηξεύρω

ότι δύνασαι αν θελήσεις και νεκρούς να αναστήσεις.

Δεύρο έξω Λάζαρέ μου φίλε και αγαπητέ μου.

Πες μας, Λάζαρε, τι είδες εις τον Άδην πού επήγες;

Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους,

Δώστε μου νερό λιγάκι να ξεπλύνω το φαρμάκι

της καρδιάς και των χειλέων και μην μ’ ερωτάτε πλέον».

Δείτε το βίντεο, πατώντας τον σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/100083142440158/videos/2466775146821320