Η Έκθεση του Σπ. Μπερερή για τα 40 χρόνια του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Βραδιές Ποίησης στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου

Τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Σπύρου Μπερερή, για τα 40 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου με τίτλο:«Διαδρομή στο φως…», πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Απριλίου, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, παρουσία πολλών φίλων της τέχνης.

Για την πορεία του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου από το 1983 μέχρι σήμερα, μίλησε επιγραμματικά ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στον αείμνηστο δήμαρχο, Στέλιο Τσιτσιμελή και στις ενέργειες που έκανε με την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ώστε να ενταχθεί στον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ και η πόλη του Αγρινίου, στις δεκάδες επιτυχημένες παραστάσεις και παραγωγές που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και τις παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές στην Αιτωλοακαρνανία και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο κ. Παπαναστασίου, εξήρε το φωτογραφικό έργο του Σπύρου Μπερερή, ο οποίος από το 1989 μέχρι τώρα, έχει απαθανατίσει με το φακό του μεγάλο μέρος του δημιουργικού παρελθόντος του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου. 

 

Ένας θησαυρός  βγαίνει  σήμερα στο «φως» και βρίσκει, επιτέλους, τη θέση που του αρμόζει. Τον ευχαριστούμε γι αυτή τη μοναδική εμπειρία. Για την τόσο  ζωντανή αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης στην πόλη μας. Θέλω να καλέσω όλους τους Αγρινιώτες να δουν και να θαυμάσουν  την πορεία του Θεάτρου μας. Είναι  βέβαιο ότι, οι παλαιότεροι από εμάς, θα συγκινηθούν με κάποιες από τις παραστάσεις που είχαν δει και είχαν καταγραφεί στη μνήμη τους.

Ο δήμαρχος Αγρινίου ευχαρίστησε επίσης και όλους όσους έχουν συμβάλλει από διάφορες θέσεις και πόστα, στην επιτυχημένη πορεία του Δη.Πε.Θε Αγρινίου.

Από την πλευρά του ο συμπατριώτης μας φωτογράφος Σπύρος Μπερερής, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, τον Δήμαρχο Αγρινίου, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δη.Πε.Θε. Νίκο Καραγεώργο για την συνεργασία τους, τους τεχνικούς, τους φροντιστές και όλους όσους συνεργάστηκε αυτά τα 25 χρόνια.

Να αναφέρουμε ότι, ο Σπύρος Μπερερής, έχει παραδώσει στον Δήμο Αγρινίου και στο Δη.Πε.Θε. Αγρινίου, αφού πρώτα επεξεργάστηκε πολλά αρνητικά από φιλμ, χιλιάδες ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο από παραστάσεις και εκδηλώσεις που έχει καταγράψει, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο αρχείο που θα είναι προσβάσιμο για τους μελετητές-ερευνητές στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ανευρεθεί φωτογραφικά αρχεία από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου (1983 -1989), ειδικά του αρχείου του φωτογράφου Δ. Καλογεράκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερες από 40 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες(60×90 εκ.) από διάφορες παραστάσεις, η επιλογή των οποίων, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους Αλέξανδρο Μπερερή και Χρήστο Καραλή.

Η διάρκεια της ενδιαφέρουσας ιστορικής αναδρομικής έκθεσης θα είναι έως τις 30 Απριλίου 2023, ενώ η λειτουργία της για το κοινό θα είναι καθημερινή, από τις 6.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.

«ΠΟΙΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ», στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου, τιμώντας τον τίτλο του προγραμματισμού της χειμερινής περιόδου «ΠΟΙΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ», διοργανώνει στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου από τις 3 έως 10 Απριλίου 2023, Βραδιές Ποίησης μέσα από τα μάτια και τη γραφή συμπολιτών ποιητών μας με τίτλο: «ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ».

3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΗΒΟΣ

μιλούν γι’ αυτόν οι ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ και ΛΟΥΚΙΑ ΠΛΥΤΑ

απαγγέλει η ΛΟΥΚΙΑ ΠΙΣΤΙΟΛΑ

4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΑΛΙΟΓΙΩΡΓΟΣ

απαγγέλει o ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

μιλούν γι’ αυτόν οι ΒΑΪΑ ΣΠΥΡΕΛΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ  ΣΑΨΑΚΗΣ και ΣΟΦΙΑ ΛΑΝΑΡΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

μιλούν γι’ αυτόν οι ΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ και ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΠΥΡΕΛΗ

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

μιλά γι’ αυτόν η ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΚΟΡΕΑ, απαγγέλει η ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΩΓΙΑΤΗ 

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΒΑΣΩ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

απαγγέλουν οι ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΤΟΛΕΪΝΑ και ΡΑΝΙΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

εικαστική επιμέλεια: ΛΕΝΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

παρουσιάζει ο ποιητής  το έργο του, συμμετέχει η ΟΥΡΑΝΙΑ ΥΦΑΝΤΗ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρα έναρξης:  9.15 μ.μ.