Περιήγηση στα λουτρά Μουρστιάνου, στην Λυσιμαχία

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Στις νότιες όχθες της λίμνης Λυσιμαχίας, σε περιοχή που βρίσκεται στα όρια της Κοινότητας Λυσιμαχίας του Δήμου Αγρινίου, είναι τα λουτρά Μουρστιάνου τα οποία λειτουργούσαν εκεί για πολλά χρόνια. Ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς μας ¨ξεναγεί¨ στο χώρο με τις όμορφες φωτογραφίες του.

Πίσω από μια πλούσια χλωρίδα αποτελούμενη από καλαμιές, πλατάνια, ιτιές και ακακίες, ξεπροβάλλει μια έκταση περίπου 70 στρεμ., που φιλοξενεί τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις και τα ιαματικά λουτρά Μουρστιάνου.

Οι λουόμενοι πιο παλιά τις δεκαετίες ΄60 και ΄70 διέμειναν σε δωμάτια που ήταν κτισμένα στον ίδιο χώρο. Βέβαια ήταν αρκετοί και αυτοί που πηγαινοέρχονταν με μεταφορικά μέσα αυθημερόν, από τα Καλύβια, το Αγρίνιο και τους κοντινούς οικισμούς.

Για την προέλευση των υδάτων έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι αυτά κυλάνε από τα γύρω βουνά μέσω υποχθόνιων ρωγμών και υπογείων συράγγων, παρασύροντας στο διάβα τους ηφαιστειογενή στοιχεία και αέρια. Κάτι τέτοιο εξηγεί και το γιατί τα ύδατα ελαττώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η χημική του σύνθεση αποτελείται από υδρόθειο και άλατα νατρίου,με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική βαριά οσμή. Η ιαματική ενέργεια των υδάτων συνίσταται στη θεραπεία δερματικών και ρευματικών παθήσεων, ανακουφίζοντας από δυσκαμψίες, νευραλγίες και αρθριτικά.

Τα λουτρά φιλοξένησαν ιστορικά πρόσωπα, αφού ο βασιλιάς Λυσίμαχος, στον οποίο ανήκαν τα λουτρά, προσκαλούσε προσωπικότητες της εποχής του, όπως το Βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας καθώς και την Αρσινόη που βρίσκονταν στο Αγγελόκαστρο. Η Αρσινόη, κόρη του Πτολεμαίου, Βασιλιά της Αιγύπτου, έφερνε προύχοντες της εποχής από την Αίγυπτο για Λουτροθεραπεία.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, τα λουτρά δεν έπαψαν να λειτουργούν και τότε τα ονόμαζαν Μουρστιάνου, όνομα που παρέμεινε μέχρι σήμερα. Το 1922, με Βασιλικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε, ως πρώτη χλωριονατριούχος-οξυανθρακική-αλκαλική πηγή για λουτροθεραπεία στην Ελλάδα.

Πάντως να σημειώσουμε ότι, το 2016 η «πηγή Μουρστιάνου ή Σώκου» στην Λυσιμαχία, αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, ως ιαματική.

Σήμερα τα λουτρά παρήκμασαν και έχουν απομείνει ερειπωμένες οι εγκαταστάσεις και τα δωμάτια διαμονής των λουομένων.

Δείτε το video και φωτογραφίες του Βασίλη Γαλατά:

https://www.youtube.com/watch?v=jcyseDSbrwM