Συνάντηση Μητροπολίτη Δαμασκηνού με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός δέχθηκε στο Γραφείο του την επίσκεψη της κ. Ολυμπίας Βικάτου, Προϊσταμένης της Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Κατά τη συζήτηση η κ. Βικάτου ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για διάφορα θέματα και αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να ξεκινήσει η διαδικασία καταλογογράφησης όλων των εκκλησιαστικών κειμηλίων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

2. Στην Ιερατική Σύναξη του Ιανουαρίου να μιλήσει η κ. Βικάτου με θέμα: «Η σπουδαιότητα της καταλογογράφησης των εκκλησιαστικών κειμηλίων και η αναγκαιότητα υλοποίησης της», με σκοπό την άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση των Ιερέων πάνω στο θέμα αυτό.

3. Με ευθύνη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων να γίνει η μεταφορά των εκκλησιαστικών κειμηλίων από τα Εξωκκλήσια και τα Παρεκκλήσια στους Ενοριακούς Ναούς και η αποθήκευση τους σε ειδικά διαμορφωμένους και ασφαλείς χώρους.

4. Στην Ιερατική Σύναξη του Μαρτίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων να πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα: «Η παρουσίαση των εκκλησιαστικών μνημείων και το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους».

5. Να συγκεντρωθούν όλες οι ώριμες μελέτες που αφορούν εκκλησιαστικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως, είτε με σκοπό να προωθηθούν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε για να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

6. Στο προσεχές μέλλον θα οριστούν από κοινού επισκέψεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνιού και της κ. Βικάτου στα σημαντικότερα μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και φάνηκε η διάθεση να ξεκινήσει μία νέα περίοδος συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως και της Εφορίας Αρχαιοτήτων για την καλύτερη και ταχύτερη προώθηση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

 

Χριστουγεννιάτική Έκθεση Βιβλίου στο Αγρίνιο έως 30/12

Χριστουγεννιάτικη Έκθεση Βιβλίου λειτουργεί για το κοινό στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, έκθεση που διοργανώνει το Βιβλιοπωλείο «ΦΑΡΟΣ Ορθοδοξίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και θα λειτουργήσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 καθημερινά, κατά τις ώρες 09:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00.

Τον Αγιασμό των Εγκαινίων τέλεσε το απόγευμα της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος κατά την σύντομη ομιλία του, συνεχάρη τον Υπεύθυνο του Βιβλιοπωλείου, αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μυρτιάς και τους συνεργάτες του για την προετοιμασία και την όμορφη παρουσίαση της Έκθεσης και τόνισε ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από την προσφορά και την ανταλλαγή δώρων.

Το βιβλίο, και ειδικά το χριστιανικό βιβλίο, αποτελεί ένα δώρο χρήσιμο, πολύτιμο και ψυχωφελές, με διάρκεια στη ζωή των ανθρώπων. Η αγορά ενός δώρου όμως αποκτά επιπλέον αξία, όταν με τα έσοδά της ενισχύεται το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας και προσφέρεται αγάπη σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε αυτή η Έκθεση να καθιερωθεί, να γίνει ένας θεσμός και από του χρόνου να εμπλουτισθεί με περισσότερα αντικείμενα, ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των ανθρώπων.