Αιτωλικό, η μικρή ¨Βενετία¨ της Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Το Αιτωλικό, η νερένια πόλη, γνωστή και ως μικρή ¨Βενετία¨ της Ελλάδας, με πληθυσμό 4.789 χιλ. κατοίκους, βρίσκεται βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς, με ωραίες εναέριες λήψεις, μας δείχνει την γραφική κωμόπολη το βράδυ, με τα πανέμορφα χρώματα!

Η πόλη του Αιτωλικού είναι ανεπτυγμένη σ’ ένα μικρό νησάκι ¨ριζωμένο¨ στο νερό στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού, που προστατεύεται από τους ορεινούς όγκους της Βαράσοβας και του Ζυγού.

Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξοτά γεφύρια του 19ου αιώνα, αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα. Έχουν ιστορική αξία και γι’αυτό έχουν κηρυχτεί διατηρητέα παρόλο που είναι σε κακή κατάσταση.

Μια πόλη κατάμεσα στη λιμνοθάλασσα αγκαλιά με το υγρό στοιχείο, που γεννάει ζωή. Γι’ αυτό η ζωή βουίζει ολόγυρά της, ψάρια, πουλιά και άνθρωποι απλοί του «δος ημίν σήμερον». Σπιτάκια χαμηλά και στενοσόκακα γεμάτα ¨καλημέρες¨! Φουφούδες που καπνίζουν δω κι εκεί, και κυράδες μεσόκοπες που σκύβουν πάνω τους «μ’ ευλάβεια». Ηλιοκαμένα πρόσωπα που πάνε κι έρχονται αλλάζοντας απλοϊκά αστεία, σε μια χαριτωμένη γλώσσα, με λέξεις μονοσύλλαβες...

Μια πόλη - κόμβος, κατά τ’ άλλα, που με δυο πέτρινα μεγάλα μπράτσα ενώνει δυο στεριές, δυο χερσονήσους, δυο κόσμους. Κι όλα αυτά εκεί, σ’ ένα νησόπουλο της μεγάλης κι ένδοξης λιμνοθάλασσας, που το διάλεξε ο Θεός να στήσει μια κοινωνία. Μια κοινωνία, που σιγά-σιγά έχτισε μια πόλη περίεργη, μια Λιμνοθαλασσούπολη. Ναι, αυτή είναι η ταυτότητα του Αιτωλικού, η Λιμνοθαλασσούπολη της Ελλάδας.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς

Πληροφορίες από allovergreece.com