Τα πότισματα του καλαμποκιού, στον Καλυβιώτικο κάμπο

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Με συνεχείς ρυθμούς πραγματοποιούνται καθημερινά από τους αγρότες της περιοχής Καλυβίων, τα απαραίτητα ποτίσματα στις ετήσιες καλλιέργειες όπως του αραβοσίτου, αφού οι ανάγκες των φυτών σε νερό κατά τα στάδια ανάπτυξη και ωρίμανσης του καρπού είναι πολλές.

Ευτυχώς ο Καλυβιώτικος κάμπος έχει άφθονο νερό για άρδευση, που προέρχεται κυρίως από τον Αχελώο ποταμό και έτσι οι ντόπιοι παραγωγοί, στα Καλύβια και τους οικισμούς Πλατάνου και Αγ. Γεωργίου, δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο θέμα αυτό.

Συνήθως τα ποτίσματα στις καλαμποκαλλιέργειες γίνονται με κατάκλιση, δηλαδή το νερό από το αρδευτικό δίκτυο διοχετεύεται στις αυλακιές μέσα στο χωράφι, διαδικασία που διαρκεί ορισμένες ώρες ώσπου να ποτιστεί και η τελευταία ρίζα καλαμποκιάς.

Επίσης το πότισμα με τεχνητή βροχή (κανόνι) ιδιαίτερα σε μεγάλα χωράφια, είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους άρδευσης όχι μόνο για τον αραβόσιτο, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες. Τέτοια συστήματα απαιτούν σωλήνες που μπορούν να λειτουργήσουν σε αρκετά υψηλή πίεση και συνήθως παρέχουν νερό με μεγάλη ταχύτητα ροής, ενώ η μέθοδος ενδείκνυται για αργιλώδη εδάφη.

Είναι πολύ σημαντικό για τον γεωργό να γνωρίζει πώς κυμαίνονται οι ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και ποιες είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι. Πάντως οι απαιτήσεις του καλαμποκιού σε νερό για μία ικανοποιητική παραγωγή κυμαίνονται από 440-800 λίτρα νερού ανά στρέμμα, ανά καλλιεργητική περίοδο.

Ευχόμαστε σε όλους τους καλλιεργητές, καλή συγκομιδή!

- Ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών, τους συγχωριανούς μας Διονύση και Κώστα Οικονόμου