Συνέντευξη με τον Επισμηναγό, Παναγιώτη Δ. Τσάμη

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Ο Επισμηναγός, Παναγιώτης Δ. Τσάμης, έμπειρο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να φοιτήσει στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, ενώ μέχρι πρότινος ήταν Σύμβουλος και Στρατιωτικός εκπαιδευτής στην Σχολή Ευελπίδων.

Για την μέχρι τώρα επαγγελματική του πορεία, την Σχολή Πολέμου και την αγάπη του για το χωριό μας, αναφέρεται διεξοδικά στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ευγενώς μας παραχώρησε.

Τι βαθμό φέρεις, σε ποια μονάδα υπηρετείς και ποια είναι τα καθήκοντα σου;

Είμαι Επισμηναγός, Ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας (ο αντίστοιχος Ταγματάρχης στο Στρατό Ξηράς και Πλωτάρχης για το Πολεμικό Ναυτικό). Στην παρούσα φάση ως ιπτάμενος πετάω με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη (Canandair) στην 112 Πτέρυγα Μάχης και παράλληλα υπηρετώ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου τα καθήκοντα μου είναι: Σύμβουλος και Στρατιωτικός εκπαιδευτής σε θέματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην ουσία διδάσκω στους Ευέλπιδες όλων των Τάξεων διάφορα θέματα που αφορούν κυρίως την Π.Α. καθώς επίσης και ως σύμβουλος, συμμετέχω στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται κυρίως με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σπουδαστών.

Ποια μαθήματα διδάσκεις; Φαντάζομαι ότι αποτελεί μια σημαντική εμπειρία η επιμόρφωση των Ευελπίδων, των αυριανών Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού;

Όπως προανέφερα, διδάσκω διάφορα θέματα τα οποία αφορούν κυρίως την Πολεμική Αεροπορία όπως: Οργάνωση Δομή Λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας, Κατάδειξη στόχου από το έδαφος σε Αεροσκάφος ή Ελικόπτερο, Τυποποιημένη Φρασεολογία στην Ραδιοτηλεπικοινωνία, Έρευνα Διάσωση, Τρόποι διαφυγής από βυθιζόμενο στο νερό ελικόπτερο ή αεροσκάφος και κτλ.

Οφείλω να ομολογήσω, πως πραγματικά το πέρασμα μου από τη θέση του Συμβούλου και Στρατιωτικού Εκπαιδευτή στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία στη καριέρα μου διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα σε νέα παιδιά γεμάτα όρεξη για μάθηση, παιδιά που αποτελούν τους αυριανούς ηγήτορες του Ελληνικού Στρατού. Ταυτόχρονα όμως η ευθύνη μου ήταν μεγάλη στη συγκεκριμένη θέση καθότι εκτός των άλλων, εκπροσωπούσα την Πολεμική Αεροπορία σε έτερο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος να αναφέρω, ότι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτελεί το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας καθότι ιδρύθηκε μόλις 7 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, από τον Ιωάννη Καποδίστρια, με έδρα το Ναύπλιο, Σχολή από την οποία πέρασε ως διοικητής ο Πάνος Κολοκοτρώνης (γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη) και φυσικά αποφοίτησε απ' αυτή ο Παύλος Μέλας και τόσοι άλλοι ήρωες που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Αξίζει δε να σημειώσω πως η Πολεμική Σημαία της Σχολής Ευελπίδων έχει παρασημοφορηθεί τρεις φορές λόγω των υπηρεσιών της προς την Πατρίδα. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν το βάρος της Ιστορίας και την ευθύνη που απορρέει από το να υπηρετείς σε μια τέτοια Σχολή.

Παναγιώτη να σταθώ στη φράση σου «το πέρασμα μου από τη θέση αυτή» που σημαίνει ότι πλέον κάτι νέο υπάρχει;

Σωστή η παρατήρηση. Η αλήθεια είναι ότι φέτος αναμένω τη μετάθεση μου στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.).

Τι ακριβώς  είναι η Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ. ποιος είναι ο σκοπός της, ποια η διάρκεια σπουδών και τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση σε αυτή για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν; Που εδρεύει η Σχολή, και πότε αρχίζεις την εκπαίδευση;

Η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου είναι θα έλεγα άτυπα, το μεταπτυχιακό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποτελεί ουσιαστικά μια εκπαίδευση σε ανώτατο επίπεδο η οποία αποσκοπεί στην κατάρτιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων γύρω από θέματα Γεωπολιτικής, Ασφάλειας, Διεθνών Σχέσεων και πολλά άλλα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αντίστοιχες θέσεις που μετά θα κλιθούν να στελεχώσουν.

Η διάρκεια των σπουδών είναι περίπου 10 μήνες, η φοίτηση αρχίζει αρχές Σεπτεμβρίου και η Σχολή εδρεύει στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί για σένα μια σημαντική εξέλιξη που θα σου προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες αλλά και ένα μεγάλο ¨σκαλί¨ στην καριέρα σου ώστε συν τω χρόνο να ανελιχθείς σε ανώτερες επιτελικές θέσεις;

Η αλήθεια είναι ότι η Α.ΔΙ.ΣΠΟ. αποτελεί βασικό κριτήριο  για το αν ένας Αξιωματικός θα προαχθεί σε Ανώτατο (δηλαδή σε Ταξίαρχο) γι' αυτό άλλωστε  και η εισαγωγή στη σχολή επιτυγχάνεται κατόπιν εξετάσεων.

Προηγήθηκαν άλλοι Καλυβιώτες, πριν από εσένα, οι οποίοι επέτυχαν αυτόν τον κορυφαίο στρατιωτικό και επαγγελματικό στόχο;

Όχι δεν είμαι ο πρώτος και σίγουρα δε θα είμαι και ο τελευταίος Καλυβιώτης που πετυχαίνει να μπει στην Α.ΔΙ.ΣΠΟ. Απόφοιτος ήταν και ο Αντιναύαρχος ε.α. Φασούλας Αριστείδης, από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος αξίζει να τονιστεί ότι,διετέλεσε Διοικητής της ΑΔΙΣΠΟ και αποστρατεύθηκε ως επίτιμος Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου. Επίσης και ο αείμνηστος Σμήναρχος, Ιπτάμενος ε.α. Γαλανόπουλος Νικόλαος, από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, παρακολούθησε την Σχολή Πολέμου. Αν υπάρχει και κάποιος άλλος, ζητώ συγνώμη που τώρα μου διαφεύγει το όνομα του. Επίσης, ακολουθούν αρκετοί ακόμη Αξιωματικοί που κατάγονται από το χωριό μας, οι οποίοι εκτιμώ θα επιδιώξουν να εισαχθούν κάποια στιγμή στην ΑΔΙΣΠΟ.

Παναγιώτη οι προκλήσεις εξ ανατολών ειδικά τον τελευταίο καιρό είναι πολλές. Πως το αντιμετωπίζεις εσύ προσωπικά αλλά και οι συνάδελφοί σου, τα έμπειρα στελέχη της Αεροπορίας, οι οποίοι καθημερινά επαγρυπνούν για την ασφάλεια των συνόρων μας;

Θα επικαλεστώ μια ρήση του Πλάτωνα για να απαντήσω, η οποία είναι: «Απάντων Τιμιώτερον Πατρίς» και σημαίνει «από όλα τα πράγματα πολυτιμότερο είναι η Πατρίδα». Έτσι λοιπόν εγώ προσωπικά και οι συνάδελφοι μου αντιμετωπίζουμε την όποια πρόκληση και σας διαβεβαιώνω πως είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τον όρκο μας και να υπερασπιστούμε με πίστη και αφοσίωση, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας, την Σημαία.

Όταν στο επιτρέπουν οι συνθήκες, επισκέπτεσαι τους δικούς σου ανθρώπους στο χωριό. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων λείπεις πολλά χρόνια. Ποια είναι τα συναισθήματά σου, αλλά και οι διαπιστώσεις που κάνεις για τον γενέθλιο τόπο;

Καταρχήν δεν θα κρύψω πως αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι Καλυβιώτης! Το χωριό μας το αγαπάω, έχω σ' αυτό τους παιδικούς μου φίλους (ανεκτίμητης αξίας), είναι πανέμορφο, έχει καταγράψει τη δική του σημαντική ιστορία στα τεκταινόμενα του τόπου και το σημαντικότερο έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους και καταξιωμένους συμπολίτες μας γυναίκες και άνδρες σε όλο το φάσμα των επιστημών, των γραμμάτων και τεχνών της Χώρας μας. Είμαι υπερήφανος λοιπόν για τον τόπο καταγωγής μου, είναι πολλές οι φορές που αναπολώ όμορφες στιγμές που έζησα στο τόπο που γεννήθηκα, αισθάνομαι την ανάγκη ειλικρινά να ευχαριστήσω τους συγχωριανούς μου που αποτέλεσαν πρότυπο για εμένα και ευελπιστώ να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους. Οφείλω πολλά στον τόπο μου και ελπίζω να με αξιώσει ο Θεός να τα ανταποδώσω.

Σε ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνεις δίνοντας μου το βήμα! Συγχαρητήρια για την τεράστια προσπάθεια που κάνεις και την πολύτιμη προσφορά σου για το χωριό μας!

Ευχόμαστε ολόψυχα στον συμπατριώτης μας Επισμηναγό, Παναγιώτη Δ. Τσάμη, να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να επιτελεί άριστα τα καθήκοντά του, καθώς επίσης και κάθε επιτυχία προσωπική και επαγγελματική!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

 

  

Από τη θερινή διαβίωση της Σχολής Ευελπίδων, στο Λιτόχωρο Πιερίας

 

Επίσκεψη στην Ιερά Μόνη Αγίας Τριάδας Σπάρμου Ολύμπου, Πιερία

 

Χειμερινή διαβίωση της Σχολής Ευελπίδων, στο ΚΕΟΑΧ, στον Όλυμπο

 

Συνοδός της Ομάδας Αντοχής της Σχολής Ευελπίδων, στον ημιμαραθώνιο του αγώνα δρόμου Θυσίας, στα Γιαννιτσά Πέλλας