Σπουδαία ευρωπαική βράβευση για το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Το βραβείο του Μουσείου Portimão για την «Υποδοχή, την ένταξη και το ανήκειν» (Prize for Welcome, Inclusion and Belonging) απονεμήθηκε επάξια στο Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου, στην πόλη Πορτιμάο της Πορτογαλίας!

Το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου (Salt Museum) που κέρδισε αυτό το βραβείο, φιλοξενεί μια ποικιλία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για να φέρει κοντά την κοινότητά του και να καλλιεργήσει μια κοινή αίσθηση ιστορίας, βιομηχανικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Είναι ένα ιδιαίτερα φιλόξενο, δυναμικό και ελκυστικό μέρος που κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, να το ακούνε και να το εκτιμούν. Ήταν πολύ εντυπωσιακό με τη συμμετοχή και τη συμμετοχή όλων των μελών της τοπικής κοινότητας όχι μόνο στη δημιουργία του μουσείου αλλά και στη συνεχή ανάπτυξή του. Αυτό είναι ένα μέρος γεμάτο καρδιά, ταπεινοφροσύνη και με μεγάλη προθυμία να κάνουν τη διαφορά.

Το βραβείο παρέλαβε με μεγάλη χαρά, η Διευθύντρια του Μουσείου κα Δέσποινα Κανελλή, παρουσία και του Ιδρυτή της «Διεξόδου» κ. Νίκου Κορδόση, που δήλωσαν τα εξής: «Το Μουσείο μας περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των βραβευμένων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ευρώπης. Πώς να μην νιώθεις τιμή όταν 250 σύνεδροι - εκπρόσωποι 50 μουσείων από 29 χώρες της Ευρώπης - στην  διάρκεια του  συνεδρίου για την ανάδειξη του Μουσείου της Χρονιάς 2024, που διεξήχθηκε στο Portimao της Πορτογαλίας, ακούνε τις λέξεις «ΕΛΛΑΔΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ». Πώς να μην νιώθεις υπερηφάνεια όταν η Κριτική Επιτροπή σε επιβραβεύει: για το αξιοσημείωτο επίτευγμα αναβάθμισης της δημόσιας ποιότητας του Μουσείου Άλατος».

Επίσης, η κα Δέσποινα Κανελλή από το βήμα της EMYA παρουσίασε την προηγούμενη μέρα, το Μουσείο Άλατος και το Μεσολόγγι.

Να σημειώσουμε ότι, το Ετήσιο Συνέδριο και η Τελετή Απονομής Βραβείων EMYA 2024 πραγματοποιήθηκε στο Portimão της Πορτογαλίας από 1 έως 4 Μαΐου 2024. Διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσείων και φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Portimão και το Μουσείο Portimão. Το Συνέδριο συγκέντρωσε μέλη της κοινότητας EMYA, συμπεριλαμβανομένων πρώην υποψηφίων, συνεργατών και φίλων, επιπλέον των υποψηφίων μουσείων EMYA 2024.

Να αναφέρουμε ότι, το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς (European Museum of the Year Award 2024) απονέμεται σε ένα μουσείο που συμβάλλει βαθιά στην κατανόηση του κόσμου καθώς και στην ανάπτυξη νέων παραδειγμάτων και επαγγελματικών προτύπων στα μουσεία. Φέτος απονεμήθηκε στο μουσείο Sámi Museum Siida , Inari, Φινλανδία.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι, από τις αρχές Απριλίου το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου αποτελεί μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Δρόμων Βιομηχανικής Κληρονομιάς (ERIH) που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόκειται για το κορυφαίο τουριστικό δίκτυο βιομηχανικής κληρονομιάς και έλξης επισκεπτών στην Ευρώπη, την «ραχοκοκαλιά» του οποίου συνθέτουν σημαντικές τουριστικές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων συμπεριελήφθη ήδη και το Μουσείο Άλατος.

Πολλά συγχαρητήρια στους ιδρυτές του Μουσείου Άλατος Μεσολογγίου (Salt Museum) για την μεγάλη πανευρωπαϊκή διάκριση που τους απονεμήθηκε!!!