Διδακτική επίσκεψη του Δημοτικού Καλυβίων στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Θέρμου

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων επισκέφθηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Θέρμου για το Περιβάλλον και την Αειφορία και συμμετείχαν στο Πρόγραμμα "Mονοπάτια με θέα την Τριχωνίδα-Νερόμυλοι".

Το πρόγραμμα περιελάμβανε βιωματικό περίπατο στην περιοχή, με θέα στη λίμνη που έκοβε την ανάσα και κατόπιν μετάβαση στην Κάτω Μυρτιά, μελέτη δημιουργίας του οικισμού και γνωριμία με τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και πως αυτή επηρεάζεται από την λίμνη Τριχωνίδα. Στη συνέχεια η ξενάγηση περιελάμβανε μετάβαση στη νεροτριβή και στον παλαιό νερόμυλο της Κάτω Μυρτιάς, δίπλα σε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη.

Η περιοχή της Τριχωνίδας είναι από τις πλουσιότερες σε αμφίβια και ερπετά. Βάτραχοι, φρύνοι  και δεντροβάτραχοι δονούν με τα κοάσματα τους τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές νύχτες. Από τα οκτώ είδη αμφιβίων που υπάρχουν στη Λεκάνη της Τριχωνίδας, ο λιμνοβάτραχος είναι το πιο κοινό. Πάνω από 17 είδη ερπετών απαντούν στη λίμνη  και στα γύρω εδάφη όπως  η μικρή σαύρα αβλέφαρος, η γουστέρα του Ταύρου που είναι ενδημικό είδος της Δυτικής Ελλάδας, νεροχελώνες και νερόφιδα που κολυμπούν στα νερά ή λιάζονται στις όχθες, χερσοχελώνες  που ερωτεύονται αγκομαχώντας ανάμεσα από τους θάμνους, λαφίτες, τυφλίτες, σαπίτες, γιατρόφιδα  και σαΐτες, παραμονεύουν για να πιάσουν τρωκτικά που αποτελούν τη βασική  τους τροφή, εξυγιαίνοντας συγχρόνως τους αγρούς από τον υπερπληθυσμό των ποντικών και αρουραίων. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικροί παραλίμνιοι οικισμοί.

H Mυρτιά είναι μια γραφική περιοχή της Tριχωνίδας με παραλίμνιες ταβέρνες (Παραλία Mυρτιάς), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την ονομαστή αθερίνα της λίμνης. Στο χωριό Mυρτιά θα δείτε την εκκλησία του Aγίου Iωάννη και το εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας σε σπηλιά («μπαλκόνι» με θέα σε όλη την περιοχή της Mυρτιάς και την Tριχωνίδα).

Kοντά στο χωριό Παλαιόμυλο Mυρτιάς βρίσκονται ο παλαιός νερόμυλος του Kωνσταντόπουλου και εντυπωσιακός καταρράκτης (ψηλότερα, το προαναφερθέν εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας). H μονή Μυρτιάς, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, είναι αφιερωμένη στα Eισόδια της Θεοτόκου, ιδρύθηκε δε το 1491, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή.

Στο τέλος, εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν χώρο αναψυχής στην όχθη της λίμνης, όπου τα παιδιά χάρηκαν τη φύση, έφαγαν και έπαιξαν με την ψυχή τους.

Η Διεύθυνση και η σχολική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων ευχαριστούν πολύ τον κ. Νίκο Καρανταλή και τον κ. Βαγγέλη Καράνη, από την Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Θέρμου για την αξέχαστη εμπειρία που έζησαν μαζί τους!

Η ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων:

https://dim-kalyv-new.ait.sch.gr/index.php