Εκδήλωση στο Μεσολόγγι, για την ιστορική Μάχη της Κλείσοβας

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος» διοργάνωσε και φέτος την τιμητική εκδήλωση στο νησάκι της Αγίας Τριάδας, για την 198η επέτειο από τη Μάχη της Κλείσοβας, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Aη Συμιός» & ο Μουσικός Όμιλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» ενώ είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Θανάσης Μαυρομάτης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Χρήστος Παΐσιος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος, ανέφερε τα εξής: «Τιμήσαμε σήμερα την ιστορική μάχη της Κλείσοβας που έλαβε χώρα την 25.3.1826 με νικηφόρο αποτέλεσμα για τους Μεσολογγίτες. Μιας μάχης που καταγράφηκε, ίσως, ως η μοναδική στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία ως νικηφόρα μάχη από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων αφού 131 Μεσολογγίτες νίκησαν τους 5-6.000 Τουρκοαιγυπτίους.

Πέρα όμως από την απόδοση τιμών πρέπει να επισημανθεί η κακή κατάσταση του ιστορικού νησιού-μνημείου το οποίο χρήζει άμεσης παρέμβασης.  Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να συντηρήσουμε  τα ιστορικά μας μνημεία ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη θυσία των προγόνων μας.  Και αυτό, τούτη η δημοτική αρχή, θα πράξει.»

Να σημειώσουμε ότι, πολύς ήταν και φέτος ο κόσμος που πέρασε με τις γαΐτες στο νησάκι για να αποτίσει φόρο τιμής στο μεγάλο και σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός.

Ιστορική αναφορά

Η Αγία Τριάδα είναι ένα μικρό νησάκι εντός της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου (Κλείσοβα) και έχει περιφέρεια 300 περίπου βήματα. Εκεί υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι και το μνημείο για τη μάχη που δόθηκε εκεί.

Παρά το μικρό της μέγεθος, έπαιξε σπουδαίο ιστορικό ρόλο στην αντίσταση της πόλης του Μεσολογγίου κατά των Τούρκων. Στις 25 Μαρτίου του 1826 διεξήχθη η γνωστή πλέον ως μάχη της Κλείσοβας. Το νησί ήταν σημείο εφοδιασμού για την πόλη του Μεσολογγίου και φρουρούνταν από 131 άνδρες, οι οποίοι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς 6000 Τουρκοαιγύπτιους σε 11 αλλεπάλληλες επιθέσεις.

Η μάχη που έγινε εκεί θεωρείται από τους ειδικούς μια απο τις θρυλικές μάχες της παγκόσμιας ιστορίας.  Όπως ειπώθηκε αργότερα, εάν οι πολιορκημένοι αποφάσιζαν εκείνο το βράδυ να κάνουν την έξοδο, "όλοι θα εσώζοντο και κανείς δεν θα έπιπτε"…

Φωτογραφίες: Σπυριδούλα Μάγαλου (Μεσολόγγι)