Ελένη Πριοβόλου: Αναμένεται το νέο της βιβλίο «Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή»

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Η αξιόλογη και πολυγραφότατη συμπατριώτισσά μας συγγραφέας, Ελένη Πριοβόλου, ετοίμασε το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή» το οποίο έχει πάρει ήδη τον δρόμο για το τυπογραφείο και αναμένεται το επόμενο διάστημα να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καστανιώτη για να φθάσει στο αναγνωστικό κοινό!

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πολλά ερευνητικά στοιχεία, μια επαναπροσέγγιση της προεπαναστατικής και επαναστατημένης ρωμιοσύνης.  

Η Ελένη Πριοβόλου μας δίνει μια ιδέα για το θέμα του μυθιστορήματος:

Έτος 1733

Το φως του Διαφωτισμού βρίσκει την Ελλάδα μέσα στο σκοτάδι της οθωμανικής σκλαβιάς. Τα χρόνια αυτά, στην Ακαρνανία, γεννιέται και ανδρώνεται ο Χριστόδουλος Παμπλέκης. Ορφανός από μάνα και σημαδεμένος από την ευλογιά, βρίσκει διέξοδο στα γράμματα, στο ναρθηκοσχολείο ενός μοναστηριού, της Άνω Πόρτας, στο Ξηρόμερο.

Ο πατέρας του επικηρυγμένος κλεφταρματολός, ύστερα από σύγκρουση με τουρκικό σώμα, αναγκάζεται να τον πάρει μαζί του και να φύγουν μακριά από τον τόπο τους, σε μια κοπιώδη όσο και επικίνδυνη περιπλάνηση στα βουνά.

Στην περιοχή του Ολύμπου πέφτουν στην παγίδα του τούρκου καδή και συλλαμβάνονται. Το παιδί γίνεται μάρτυρας των βασανιστηρίων και της άγριας θανάτωσης του πατέρα του, ενώ το ίδιο σέρνεται στο σκλαβοπάζαρο. Η τύχη όμως, το ρίχνει στα χέρια ενός γραικού άρχοντα και η ζωή του αλλάζει για πάντα.

Από το Ξηρόμερο, το Λιτόχωρο, τη Ραψάνη και τα Βραγγιανά, έως την Αθωνιάδα Ακαδημία, τη Βενετία, τη Βιέννη και τη Λειψία, ο Χριστόδουλος θα εξελιχθεί σε κορυφαίο δάσκαλο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και φιλόσοφο της ατομικής ελευθερίας. Θα συγκρουστεί όμως  με το καθεστώς της κυρίαρχης θεοκρατίας, θα διωχθεί και θα αφοριστεί.

Θα πέσει φυσικά στη σιωπή, μέχρι να τον ανακαλύψουν οι ερευνητές της αλήθειας και μέσω αυτών και η λογοτεχνία.

Ένα μυθιστόρημα για την αναζήτηση της ατομικής ελευθερίας και συνάμα μια ανθρώπινη τραγωδία, την εποχή που ο Ρωμιός αγκομαχούσε υπό το βάρος του οθωμανικού ζυγού, ενώ στην Ευρώπη ο κόσμος είχε αρχίσει να μεταμορφώνεται.

Το εξώφυλλο είναι αυθεντική ξυλογραφία του 18ου αιώνα, που βρισκόταν μέσα στο βιβλίο- λίβελο που εξέδωσαν οι θεοκράτες διώκτες του Παμπλέκη.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει καταθέσει είκοσι τρία βιβλία για παιδιά και εφήβους, εννέα μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με διηγήματα, ενώ έχει συμμετάσχει και στους συλλογικούς τόμους «Θερινοί έρωτες» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021) και «Η φωνή της» (Εκδόσεις Καστανιώτη 2023). Το βιβλίο της «Το σύνθημα» έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω (2009) και το μυθιστόρημά της για ενήλικες «Όπως ήθελα να ζήσω» το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2010). Το 2021 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το «Φως σε μαύρο ουρανό», το οποίο επιλέχθηκε επίσης από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη του Μονάχου ανάμεσα στα διακόσια καλύτερα βιβλία της κατηγορίας του και αναρτήθηκε στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY για το έτος 2022.

Επίσης το 2022 είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο της «Το δέντρο με τις φωλιές» «από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Τις ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδα τα βιβλία της!

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της:

https://www.elenipriovolou.gr/