Κατά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» εκφράζει την αντίθεσή του για το υπό ψήφιση νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και συνολικά για την ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Αναφέρει συγκεκριμένα:

Σύνταγμα, άρθρο 16: H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. […] Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. […} H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Σήμερα, 8 Μαρτίου 2024, τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή ένας νόμος που προσπαθεί να νομιμοποιήσει, με τη μορφή μη κερδοσκοπικών (!) οργανισμών, την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Η πορεία της ίσης πρόσβασης των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι προδιαγεγραμμένη. Οι “έχοντες” θα εισάγονται σε όποια σχολή επιθυμούν, όχι με τη βάση εισαγωγής της σχολής, όπως προσπαθούν να μας πείσουν παίζοντας με τις λέξεις, αλλά με τη βάση εισαγωγής του αντίστοιχου πεδίου.

Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές και τους μαθητές που διεκδικούν το αυτονόητο: το Κράτος να τους παρέχει τη δυνατότητα και τα μέσα να μορφώνονται δωρεάν και ισότιμα με όλους.

Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες με κάθε τρόπο.

Όχι στη διάλυση της δημόσιας Παιδείας

Όχι στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων

Όχι στην οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών που θέλουν να στηρίξουν τα όνειρα των παιδιών τους

Στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης με χρηματοδότηση για υποδομές και προσωπικό

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ