Πρωινό στο Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Πολύ όμορφες φωτογραφίες από το Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου μας παρουσιάζει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, ο συμπατριώτης μας Σταύρος Μουτόπουλος, πρώην Προϊστάμενος Εκπαίδευσης και μόνιμος κάτοικος της γραφικής αυτή πόλης της Αιτωλοακαρνανίας!

Ο ίδιος αγαπά πολύ την Ναύπακτο, αλλά και την ορεινή περιοχή της και μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θέλει να προβάλει τον τόπο του: «Πρωινές, χαλαρές ματιές. Η απρόσμενη φυσική αποτύπωση σου κόβει την ανάσα ευχάριστα. Αγναντεύεις αυτή την απρόσμενη θέα (καθημερινότητα για κάποιους), στέκεις ανάλαφρα, γεμίζει η ψυχή σου και συνεχίζεις...

Η προβολή της πόλης μου είναι κεντροβαρής και επιβεβλημένη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κοινωνικής και οικονομικής καταχνιάς. Προβολή της κάθε γωνιάς της, με σχέδιο, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με σεβασμό στην ιστορία, στα κτίσματα, στα ευρήματα και ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας».

Το σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου, το λιμάνι της, αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ζώνη άμυνας του κάστρου και μοιάζει με ένα μικρό πέταλο, καθώς η είσοδός του έχει άνοιγμα μόλις 35 μέτρων.

Σήμερα το λιμάνι αποτελεί σημείο συνάντησης των ντόπιων και των επισκεπτών. Τα καφέ, τα μπαράκια, τα αιωνόβια πλατάνια, οι πολύχρωμες ξύλινες βάρκες και τα ιστία των ιστιοφόρων, που μοιάζουν να εναλλάσσονται με τις ενετικές επάλξεις, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό.

Στο λιμάνι θα θαυμάσετε σημαντικά αξιοθέατα, όπως τα πρόσφατα αναστηλωμένα τείχη στους δύο λιμενοβραχίονες, το ναυτικό φάρο και το Φετιχιέ Τζαμί που έχτισε ο Βαγιαζίτ Β΄ (1499) στον ανατολικό λιμενοβραχίονα. Στον δυτικό λιμενοβραχίονα δεσπόζει ο ανδριάντας του πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, όταν οι Έλληνες επιχείρησαν να απελευθερώσουν τη Ναύπακτο. Σε μικρή απόσταση, το άγαλμα του Μιγκέλ Θερβάντες (Miguel de Cervantes Saavedra) αποτελεί διαρκή υπόμνηση στην ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ. Χ.) που έλαβε χώρα στη δυτική είσοδο του Κορινθιακού. Κάθε Οκτώβριο, ο Δήμος Ναυπακτίας, προς ανάμνησιν του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναπαράσταση της ναυμαχίας στο μικρό ενετικό λιμανάκι. Σ’ αυτήν συμμετέχουν αντιπροσωπείες και Διπλωματικές Αποστολές από τις χώρες που έλαβαν τότε μέρος στη ναυμαχία.

Πρωινό του Φλεβάρη και το σκηνικό μουντό, σκούρο, μελαγχολικό, θολό, βουβό, πασπαλισμένο με ψιλόβροχο. Σε προδιαθέτει ευχάριστα και σιωπηλά, για περίσκεψη, ενδοσκόπηση κι εμβάθυνση, χωρίς φειδώ, το απαιτεί το ταξίδι της ζωής μας! Οπότε, χαλαρά, ανέμελα κι απλά, καθότι μέσα στα απλά είναι τα ωραία! Πάντα αισιόδοξα!

Φωτογραφίες: Σταύρος Μουτόπουλος, πρώην Προϊστάμενος Εκπαίδευσης, Ναύπακτος 

Πληροφορίες από το visitnafpaktia.gr