Η συγγραφέας και ποιήτρια, Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη, στο Δημοτικό Καλυβίων

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 εορτάσθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και με αφορμή αυτό το γεγονός είχε προσκληθεί η καταξιωμένη συγγραφέας και ποιήτρια, κα Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές/ήτριες να προσεγγίσουν διάφορες πτυχές της ελληνικής γλώσσας και τρόπους χρήσης της.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μέσω της θέσπισης του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού, επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως. Η γνώση και η κατανόηση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας συνιστά βασική παιδευτική επιδίωξη. Ιδιαίτερα η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της, γεγονός που θα της επιτρέψει να κατανοήσει τη βαθύτερη ουσία του ελληνικού πολιτισμού και την πολυδιάστατη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η κ. Κάτσου παρουσίασε στα παιδιά τον τρόπο δημιουργίας ενός βιβλίου και συνομίλησε μαζί τους.

Η Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη γεννήθηκε στην Καλαμάτα και είναι το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς της. Από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού αρχίζει να σκαρώνει τα πρώτα της ποιήματα, ενώ στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο κάτω από τα σχολικά της βιβλία φωλιάζουν ποιητικές συλλογές Ελλήνων και ξένων ποιητών που αγοράζει με το χαρτζιλίκι της. Τελείωσε το λύκειο στην Καλαμάτα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρά τις οικογενειακές της υποχρεώσεις -είναι έγγαμη με τέσσερα παιδιά- η αγάπη για το γράψιμο δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Σύνδεσμος". Το ποίημά της με τίτλο "Το πάθος των στίχων" διακρίθηκε με τον Α΄ Έπαινο στο Β΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό 2004 του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου "Κωνσταντίνος Χατζόπουλος".

Το 2005, το βιβλίο της "Σώστε την πόλη μας" τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά µε το Βραβείο Παιδικού-Εφηβικού Μυθιστορήματος με Θέμα τον Πολιτισμό, που αθλοθέτησε η UNESCO Αµαρουσίου. Το 2006, η παιδική ποιητική συλλογή της "Στου φεγγαριού το πέτο" τιμήθηκε από τη Γ.Λ.Σ. με το Βραβείο Ποίησης για Παιδιά. Το 2007, "Το αστέρι της αγάπης" απέσπασε τον Έπαινο της Γ.Λ.Σ. στην κατηγορία "Παραμύθι για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας". Τον Απρίλιο του 2008, βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές της ως προς την προώθηση της νεανικής λογοτεχνίας.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων ευχαριστούν θερμά την συγγραφέα και της εύχονται να μη χάσει ποτέ την έμπνευσή της και να συνεχίσει το υπέροχο έργο της!

https://dim-kalyv-new.ait.sch.gr