Παρουσίαση βιβλίου για τον αντιδικτατορικό αγώνα 1967-1974, στο Αγρίνιο

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Το βιβλιοπωλείο “Λέσχη του Βιβλίου – Αλεξάνδρα Μοσχονά”, το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” και οι εκδόσεις “Αλεξάνδρεια” πραγματοποίησαν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου την παρουσίαση του βιβλίου «∆υναμική Αντίσταση – Υποκειµενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974», στον χώρο του βιβλιοπωλείου.

Ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-1974) ήταν πολύμορφος. Πολλές αντιδικτατορικές οργανώσεις στράφηκαν στη δυναμική αντίσταση και η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών μικρής ισχύος αποτέλεσε μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές δράσης εναντίον του καθεστώτος.

Μέσα από τις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες ανασυντίθεται η διαδρομή των αντιστασιακών ως υποκειμένων: οι διαφορετικές βιογραφικές αφετηρίες τους, η ριζοσπαστικοποίηση στη δεκαετία του 1960, η καμπή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, η ένταξη σε αντιδικτατορικές οργανώσεις και, στη συνέχεια, η δράση τους έως τη στιγμή της φυλάκισής τους.

Στο βιβλίο η μελέτη της εμπειρίας της δυναμικής αντίστασης και του τρόπου με τον οποίο αυτή εγγράφηκε μετέπειτα στη μνήμη των υποκειμένων διασταυρώνεται με τη συζήτηση για την υποκειμενικότητα, την αντίσταση και την πολιτική βία.

Για το βιβλίο μίλησε η Γιάννα Στεργίου, δρ Φιλολογίας, η Σπυριδούλα Πυρπύλη, Μέλος Ε∆ΙΠ του Πανεπιστηµίου Πατρών και ο Πολυµέρης Βόγλης, Καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγγραφέας του βιβλίου.

Πηγή: sinidisi.gr