Το πόρισμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νομό μας, από το ΤΕΕ Αιτωλ/νίας

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νομό μας παρουσιάζει το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) Αιτωλοακαρνανίας. Στόχος της εργασίας ήταν η καταγραφή της κατάστασης των ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία, η διαμόρφωση θέσεων του ΤΕΕ για την χωροθέτηση των ΑΠΕ στον νομό και η διερεύνηση σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία θα πρέπει να έχει ο νομός μας από την χωροθέτηση αυτή. 

Η Ομάδα Εργασίας αναφέρει τα εξής στις πρώτες σελίδες του πορίσματος:

«Αρχικά, προσδιορίζονται οι μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες αναπτύχθηκαν ευρέως την Ελλάδα και ακολούθως αναλύονται με αντικειμενική προσέγγιση, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Παράλληλα, καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση των ΑΠΕ στον νομό (αναλυτικά κατά γεωγραφική ενότητα) και παρουσιάζεται η μελλοντική επέκτασή τους, όπως προβλέπεται για την Αιτωλοακαρνανία (οι υπολογισμοί είναι στηριζόμενοι στα επίσημα δεδομένα της Ρ.Α.Ε. (https://geo.rae.gr )

Δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα και κυρίως στα μειονεκτήματα από τις εγκαταστάσεις αυτές και με γνώμονα τις επιπτώσεις που προκαλεί η χωροθέτησή τους στο περιβάλλον του τόπου μας, αποτυπώνουμε τις θέσεις μας και προτείνουμε τα ανταποδοτικά οφέλη που δικαιούνται και πρέπει να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας».

Για την χωροθέτηση των ΑΠΕ το πόρισμα του ΤΕΕ Αιτ/νίας αναφέρει τα εξής:

Συμπερασματικά για την Αιτ/νία δεσμεύονται:

- για Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) 229.191,27 στρέμματα, με 3.021 τυπικές Α/Γ

- για Φωτοβολταϊκά (ΦΒ) 18.360 στρέμματα αγροτικής γης

Στην ανωτέρω έκταση δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις των ΑΠΕ.

(Εγκαταστάσεις που είναι κατά περίπτωση απαραίτητες για την λειτουργία των έργων ΑΠΕ, όπως είναι ιδίως οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσεως, οι υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι οδικές συνδέσεις κλπ.).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ως αυτή τη στιγμή, οι μονάδες ΑΠΕ στον νομό μας έχουν εγκατασταθεί:

- σε γη υψηλής παραγωγικότητας

- σε βοσκότοπους.

- σε ζώνες Natura (βιορευστά στο Μεσολόγγι).

- Ιδιωτικά υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν κατασκευαστεί πάνω από αυτά της ΔΕΗ, λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος και προκαλούν ανεξέλεγκτη υδάτινη ροή ανεξάρτητα από την εποχή και την διάθεση των υδάτων για τις αγροτικές καλλιέργειες (αρδεύσεις).

Σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση, μπορούμε να φανταστούμε τι επιπτώσεις θα έχει στο κατάντη του ρου του Αχελώου με πλημμυρικά φαινόμενα (οικισμοί, καλλιέργειες).

Τέλος στον επίλογο του πορίσματος αναφέρονται συγκεκριμένα:

«Σε τοπικό επίπεδο, η συνεισφορά των ΑΠΕ, στο αναπτυξιακό πρότυπο, τα ενεργειακά δεδομένα, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον ενός γεωγραφικού χώρου όπως ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει θετική επίδραση. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε επίπεδο περιφέρειας προσφέρει υψηλό βαθμό αυτονομίας και ενεργειακής ασφάλειας σε σχέση με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο. Αποκτά δε, ζωτικής σημασία σε περιοχές που δεν έχουν διασύνδεση με το δίκτυο αυτό.

Κανείς δεν επιθυμεί να μείνει η χώρα χωρίς ενέργεια, αλλά εξίσου δεν επιθυμεί να δει τη φυσική ομορφιά και χάρη των βουνών και των νησιών μας, να θυσιάζεται στο όνομα μιας υποτιθέμενης ενεργειακής ασφάλειας. Αυτός ο τόπος είναι η κληρονομιά μας και είναι χρέος όλων μας να την προστατεύσουμε. Δεν ανήκει σε μας, ανήκει στις επόμενες γενιές.

Επομένως, η απάντηση στο ουσιαστικό ερώτημα, αν μπορεί το ενεργειακό σύστημα να αντέξει το βάρος της ζήτησης και να αποδειχθεί σταθερό, όταν βασίζεται μόνο ή κυρίως σε ΑΠΕ, οι οποίες αντικειμενικά είναι ευμετάβλητες και πιο ασταθείς είναι:

Η ενέργεια πρέπει να στοχεύει στην βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να παίξουν μικρό μόνο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους, γιατί χρειάζονται εφεδρικές συμβατικές πηγές ενέργειας (ως φορτίο βάσης) και επιπρόσθετα, οι ΑΠΕ στηρίζονται στις οικονομικές επιχορηγήσεις, τις οποίες επιβαρύνεται ο καταναλωτής.

Η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένα ζήτημα σύνθετο και πολυμορφικό, το οποίο απαιτεί λεπτή και προσεκτική διαχείριση. Περιλαμβάνει πολλές πτυχές και συνδυάζει υψίστης σημασίας παραμέτρους, όπως οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής φύσεως, ώστε απλά και μόνο η ενθάρρυνση της εγκατάστασης ΑΠΕ, αν δεν συνοδεύεται από συνολικότερο σχεδιασμό, να είναι άχρηστη και επιβλαβής.

Νέες ιδέες, νέες τεχνικές, με αυξημένο (σε σχέση με το παρελθόν) σεβασμό στο περιβάλλον, στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και στις έννοιες τις βιωσιμότητας, θα καθορίσουν το μέλλον και το ρόλο των ΑΠΕ».

Δείτε το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ Αιτ/νίας, πατώντας τον κάτωθι σύνδεσμο:

https://www.teeait.gr/%cf%80%cf%8c%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5-%cf%83%cf%84/