Αθήνα: Εγκαίνια Έκθεσης του Γιώργου Ντέκα - "Εν τω μέσω των λιμνών"

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση των φιλότεχνων χθες στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Γιώργου Ντέκα, με τίτλο:  "Εν τω μέσω των λιμνών (Μεσολόγγι)" στο χώρο του KOTES - X Booze στην Αθήνα!

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Λόγου και Τέχνης - Μουσείου "Διέξοδος" Νίκος Κορδόσης, η διευθύντρια του Μουσείου Άλατος Μεσολογγίου Δέσποινα Κανελλή, ο πολιτευτής του νομού Αιτωλοακαρνανίας Γρηγόρης Θεοδωράκης, η Μαριάνα Κατράκη, ο Γεωλόγος - Περιβαλλοντολόγος - ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη και διδάσκων στο ΕΚΠΑ Κώστας Αντωνιάδης, ο Επικεφαλής του Τμήματος Αφοπλισμού του ΟΗΕ Θωμάς Κοντογεώργος, ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ Ηλίας Προβόπουλος, η σύμβουλος της Κοινότητας Μεσολογγίου Βίκυ Στεφανοπούλου, ο συνθέτης και μουσικός Γιάννης Ψιμαδάς, καθώς και πλήθος κόσμου που μας γέμισαν με καλά λόγια και ευχές, δίνοντας μας δύναμη και πιστή ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε και τους εκδρομείς της μονοήμερης εκδρομής που διοργανώσαμε από Μεσολόγγι για Αθήνα που ταξίδεψαν τόσα χιλιόμετρα μέσα σε λίγες ώρες για να δηλώσουν παρόντες στην εκδήλωση του συλλόγου μας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας που διοργάνωσε και εκδρομή γι΄αυτό το σκοπό, «Το Μεσολόγγι που ονειρευόμαστε, το Μεσολόγγι που θέλουμε, με προβολή και εξωστρέφεια!

Τα λόγια είναι φτωχά για να ευχαριστήσουμε όλον τον κόσμο που πραγματικά κατέκλυσε τον εκθεσιακό χώρο, θαυμάζοντας το φωτογραφικό έργο του Γιώργου Ντέκα, που παρουσίασε μια Λιμνοθάλασσα με νέα οπτική».

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση θα συνεχιστεί έως το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο χώρο του KOTES - X Booze καθημερινά από τις 11:00 έως τις 20:00, στην οδό Κολοκοτρώνη 57 (μετρό Μοναστηράκι) με ελεύθερη είσοδο.

Γιώργου Ντέκα "Εν τω μέσω των λιμνών

«Σ’ αγαπώ γιατί αφήνει η θωριά σου μες στο νου του δικαίου τη γαλήνη και τη λάμψη τ’ ουρανού». Λόγια γραμμένα με αγάπη από τον ποιητή Κωστή Παλαμά για την Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Η πόλη των λιμνών, όπως την λένε, αφού το όνομα της βγαίνει από την ιταλική φράση mezzo laghi, που σημαίνει ανάμεσα στις λίμνες.

Εν τω μέσω των λιμνών, οι εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας μαγνητίζουν το βλέμμα αλλά και τον φωτογραφικό φακό του Γιώργου Ντέκα. Ένας ιδιαίτερος φωτογράφος με Μεσολογγίτικη ματιά, Ελεύθερος Πολιορκημένος από την αέναη μαγεία της Λιμνοθάλασσας της ρηχής και της ήμερης, της πλατιάς, της μεγάλης, που δεν είναι ούτε θάλασσα αλλά ούτε και λίμνη. Οι φωτογραφίες του Γιώργου Ντέκα, όσο ρεαλιστικά και αν αποδίδουν το εκάστοτε τοπίο, σε ταξιδεύουν μέσα από την εικόνα σε μία άλλη διάσταση, με πρωταγωνιστές όλες τις αισθήσεις σου, δεν βλέπεις απλά μία φωτογραφία, μεταφέρεσαι με κάποιον τρόπο στο εδώ και τώρα.

Ο Γιώργος Ντέκας απόφοιτος της Σχολής Τέχνης Φωτογραφίας, ζει και εργάζεται μόνιμα στο Μεσολόγγι. Το 2020 φωτογράφισε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος τα αρχαία μνημεία του νομού, με το φωτογραφικό λεύκωμα που εκδόθηκε να μοιράζεται σε μουσεία της Ελλάδας. Το 2021 έλαβε έπαινο στην πρώτη του συμμετοχή στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Natura 2000 - Click στη φύση!» στην κατηγορία των επαγγελματιών φωτογράφων όπου διακρίθηκε ανάμεσα σε 7937 φωτογραφίες.

Διάρκεια έκθεσης: Από 12 έως 20 Ιανουαρίου 2024, καθημερινά, από 12:00 έως 20:00. Είσοδος ελεύθερη

Χώρος: Kotes - X Booze Cooperativa, overview ikon (πατάρι), Κολοκοτρώνη 57 (μετρό Μοναστηράκι)

Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας