Αφιερωματική Εκδήλωση για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά, στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3ης Ιανουαρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου Κεφαλοβρύσου Αιτωλικού, αφιερωματική εκδήλωση προς τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, με τη συμπλήρωση δύο ετών από της κοιμήσεώς του.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς ως άκακος και πιστός ποιμήν».

Ο Μητροπολίτης Μάνης, μιλώντας από καρδιάς για τον τιμώμενο Ιεράρχη, με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλία, αναφέρθηκε στον βίο και την πολιτεία του και εξήρε τις αρετές που κοσμούσαν την προσωπικότητά του. «Πολλές πτυχές από τη ζωή του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά μπορούμε να αναπτύξουμε και πολλά μπορούμε, όλοι και ο καθένας από εσάς και ιδιαίτερα οι  κληρικοί, πολλοί από τους οποίους έλαβαν το χάρισμα της Ιερωσύνης από τα χέρια του, να πούμε. Όμως, εγώ απόψε θα περιοριστώ σε ένα του χαρακτηριστικό γνώρισμα: ο Μητροπολίτης κυρός Κοσμάς ως μιμητής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για το ιεραποστολικό φρόνημα του μακαριστού Μητροπολίτου, ο οποίος περιόδευε διαρκώς και ως Ιεροκήρυξ και ως Επίσκοπος ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. «Ο Μητροπολίτης Κοσμάς αναδείχθηκε μιμητής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Έζησε, εδώ, στην περιοχή αυτή, μια περιοχή που αγαπάει τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους και την εποίμανε για δεκαεφτά χρόνια. Μιμήθηκε τον Άγιο Κοσμά και έγινε ένας Ιεραπόστολος και αυτός. Πόσα μπορεί να διηγηθεί κανείς για το ιεραποστολικό φρόνημα και ήθος που τον διακατείχαν. Και μόνο, ότι τα 300 χωριά της Αιτωλοακαρνανίας τα είχε επισκεφτεί κηρύττοντας, ιερουργώντας και εξομολογώντας τον λαό του Θεού είναι σπουδαίο. Πολλές φορές τον συνόδευσα και μου διηγούνταν λεπτομέρειες για τα χωριά, τους κατοίκους, τις οικογένειες των ιερέων, με πολύ ενδιαφέρον και με πολλή απλότητα».

Ο Μητροπολίτης Μάνης τόνισε, επίσης, ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς ήταν ένας βαθιά πιστός άνθρωπος. Διακρινόταν για την ευλάβεια, την ιεροπρέπεια, την ανυπόκριτη ταπεινοφροσύνη, το χριστοκεντρικό κήρυγμα, την ευγένεια και την διάκριση, την καθαρότητα και την ηρεμία. Κατέθεσε τέλος προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες από τις πολλές επισκέψεις του στην Αιτωλοακαρνανία και την συναναστροφή μαζί του. «Όλα για την δόξα του Χριστού και της Εκκλησίας! Ολόκληρη η ζωή του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά ήταν μια θυσία για την Εκκλησία» υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ακολούθησε προβολή βίντεο με στιγμές από τη ζωή και το ποιμαντικό έργο του Μητροπολίτου Κοσμά και η παρουσίαση του νέου βιβλίου προς τιμήν του, με κείμενα πνευματικών του τέκνων, έκδοση του Συλλόγου Κεφαλοβρύσου Αιτωλικού «Ο Άγιος Γεράσιμος». Την εκδήλωση πλαισίωσε με επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους η χορωδία των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό την διεύθυνση του κ. Νεκταρίου Δροσοπαναγιώτη.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι: «αν ήταν μαζί μας ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς και γνώριζε, ότι η αποψινή εκδήλωση θα ήταν αφιερωμένη σε εκείνον, μάλλον θα επαναλάμβανε αυτό που είπε στα εγκαίνια αυτού του χώρου, ότι δεν θα ερχόταν. Νομίζω, ότι παρόλο που σωματικά είναι απών, πνευματικά είναι πιο κοντά μας όσο ποτέ. Και αν συμφώνησα να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, το έκανα, όχι γιατί ο μακαριστός έχει ανάγκη τον έπαινο, την προβολή και την δική μας κρίση. Βρίσκεται πια στα χέρια του Θεού και έχει ήδη κριθεί για το έργο, τη ζωή, την πίστη, την ομολογία και το πέρασμά του από αυτόν τον τόπο.

Και φυσικά κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προφητεύσει το μέλλον. Όλοι, όμως, έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα, ότι πρεσβεύει και μεσιτεύει για τον τόπο που τον γέννησε και τον αγάπησε, για την μητρόπολη που την διηκόνησε και εκείνη τον τίμησε, για τα πνευματικά του παιδιά που τα ανέθρεψε “εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου” και τώρα εκείνα τιμούν και διατηρούν άσβεστη τη μνήμη του».

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Μακρυγιάννη, Εφημέριο της Ενορίας, τον οποίο χαρακτήρισε άξιο μιμητή των έργων και των λόγων του μακαριστού Κοσμά και τον επήνεσε για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και για όλο το ποιμαντικό έργο που επιτελεί στην Ενορία που διακονεί. Ευχαρίστησε την Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, ένα από τα ποιμαντικά έργα του μακαριστού Κοσμά. Ευχαρίστησε την Πρεσβυτέρα του π. Κωνσταντίνου και όλους όσους επιμελήθηκαν την ζεστή και καρδιακή εκδήλωση και τον τόμο που παρουσιάστηκε και ευχήθηκε το βιβλίο να κυκλοφορήσει σε πολλά σπίτια και να αναγνωστεί από πολλούς ανθρώπους. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο, εκλεκτό και λόγιο Επίσκοπό της Εκκλησίας της Ελλάδος που είχε την ξεχωριστή ευλογία να συνδεθεί με τον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά, για τον καρδιακό και συγκινησιακά φορτισμένο λόγο του και τον παρακάλεσε να προσεύχεται για την κατά Θεόν πρόοδο και προκοπή της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο, τους Άρχοντες και τον λαό, λέγοντας: «Ξέρω, ότι μέσα στην καρδιά σας διατηρείτε άσβεστη τη μορφή του μακαριστού Κοσμά. Γνωρίζω, ότι προσεύχεστε για εκείνον, όπως και εκείνος προσεύχεται για εσάς, ότι τον μνημονεύετε πάντοτε στην προσευχή σας, όπως και εκείνος μνημονεύει τα δικά σας ονόματα στο υπερουράνιο θυσιαστήριο. Αναγνωρίζω, ότι μπορεί να σας λείπει και σας λείπει, γιατί ολόκληρη η ζωή σας ήταν συνδεδεμένη μαζί του, όμως θέλω ταπεινά να σας προτρέψω να διατηρήσετε τη μνήμη του ζωντανή, να γνωρίζετε ότι μέσα από την προσευχή, το κενό που δημιουργεί η σωματική απουσία καλύπτεται και λαμβάνετε τη δύναμη να συνεχίσετε τον πνευματικό σας αγώνα και την εκκλησιαστική σας διαδρομή και πορεία».

Στην τιμητική εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κληρικών, με επικεφαλής τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και πλήθος κόσμου.