Ο ποδηλάτης Μάρκο Τόνι μέσω Καλυβίων… έφθασε στην Ταϊλάνδη!

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ταξιδεύοντας με ένα ποδήλατο, με αφετηρία το Μπέργκαμο της Ιταλίας και προορισμό την μακρινή Ταϊλάνδη, ο 28χρονος Μάρκο Τόνι (Marco Togni) που τον Οκτώβριο του 2022 είχε φιλοξενηθεί και στα Καλύβια Αγρινίου, έφθασε τελικά στον προορισμό του μετά από 462 ημέρες, διανύοντας περίπου 19.000 χλμ. περνώντας από 17 χώρες, μια μεγάλη και δύσκολη διαδρομή, γεμάτη αξέχαστες εμπειρίες!

Στο αρχικό στάδιο του ταξιδιού του, που περιελάμβανε και την Ελλάδα, ο συμπαθέστατος Μάρκο έμεινε για μια βραδιά στα Καλύβια και φιλοξενήθηκε από την οικογένεια του Θανάση Χ. Κερασιώτη που μας είχαν πει γι΄αυτή την απρόσμενη γνωριμία τους με τον ποδηλάτη: «Ο Μάρκο σταμάτησε τυχαία έξω από το σπίτι μας, στα Καλύβια και ζήτησε ένα μέρος να κατασκηνώσει, ώστε να περάσει το βράδυ, οπότε φυσικά και του προσφέρθηκε, μάλιστα στη κουβέντα που είχαμε πίνοντας ένα κρασί, μου εξήγησε ότι εκτός από το ταξίδι το πολύ μακρινό το οποίο πιστεύει ότι θα έχει διάρκεια 4-5 μήνες, έχει κάνει και αλλά παρόμοια όχι με ποδήλατο αλλά πεζοπορώντας, όπως για παράδειγμα όταν διέσχισε την Ισπανία για 3 μήνες ή ένα άλλο ταξίδι με τα πόδια στη Νορβηγία. Του αρέσει να ταξιδεύει μόνος, να βλέπει καινούργια μέρη, να γεύεται διαφορετικές ¨κουζίνες¨ και να γνωρίζει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς».

Στα Καλύβια Αγρινίου

Ακουλούθησαν και άλλες διαδρομές στην Ελλάδα και ο Μάρκο Τόνι  (Marco Togni) συνέχισε το μακρύ του ταξίδι, ώσπου στις 22 Νοεμβρίου 2023, πέτυχε τελικά τον στόχο του, με τον ίδιο να αναφέρει τα εξής:

«Έφτασα στην Ταϊλάνδη!

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού έχω φανταστεί τον εαυτό μου να κλαίει πολλές φορές μπροστά από τα σύνορα της Ταϊλάνδης, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έφτασα εκεί πριν μερικές μέρες, κάθισα μπροστά του, σιωπηλά, με ένα ελαφρύ χαμόγελο γεμάτο τεράστια ικανοποίηση.

Αναίσθητος σαν άνθρωπος ικανοποιημένος με την ελευθερία του, είπε ο Giorgio Gaber. Μη ρωτάτε πώς είμαι ή πώς νιώθω, γιατί ειλικρινά ούτε εγώ ξέρω.

Δεν έχω συνειδητοποιήσει πλήρως τι συμβαίνει ακόμα, αλλά το μυαλό μου ταξιδεύει περισσότερο αυτές τις μέρες από ποτέ και μόνο όταν ηρεμήσει και αρχίσει να μεταβολίζεται, θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τα συναισθήματα που περνάω σε αυτή την τελευταία φάση του ταξιδιού.

Πάντα έλεγα ότι ο στόχος ήταν να φτάσω στην Ταϊλάνδη, αλλά η Ταϊλάνδη είναι υπέροχη και είχα πολλές ιδέες για το ποια διαδρομή να ακολουθήσω.

Αυτή τη φορά επέλεξα την απλούστερη λύση: να φτάσω στην ανατολική ακτή όσο πιο γρήγορα γίνεται και στη συνέχεια πετάλι για την Μπανγκόγκ, την πόλη που θα σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της απίστευτης περιπέτειας.

Αυτές τις πρώτες μέρες σχεδόν πάντα έκανα πετάλι μέσα από τη ζούγκλα και περνούσα από μικρά χωριά. Ήδη συνάντησα τόσους πολλούς Ταϊλανδούς με ένα λαμπερό χαμόγελο.

Έχω ήδη ερωτευτεί τα σπίτια τους έχουν όλα μια αιώρα να χαλαρώσουν και ένα σκύλο ή γάτα έτοιμο να αγκαλιαστεί ή να χαϊδευτεί. Ήθελα να κοιμηθώ σε μια μικρή ξύλινη καλύβα στη μέση του δάσους, αλλά ενώ έστηνα τη σκηνή χτύπησα τυχαία ένα δοκάρι από το οποίο βγήκε ένα φίδι και μετά το κλώτσησα.

Κοιμήθηκα για πρώτη φορά σε βουδιστικό ναό και αντάλλαξα μερικές συνομιλίες με μοναχούς.

Έκανα ωτοστόπ για να αποφύγω το πετάλι 150 χλμ σε μια πολύ πολυσύχναστη εθνική οδό όπου βρέθηκα τυχαία. Με σύντομες, έντονες και επεισοδιακές πρώτες μέρες, όπως και εκείνοι που αγαπούν την περιπέτεια και το άγνωστο αρέσει».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η αναχώρηση του ¨τολμηρού¨ ποδηλάτη είχε γίνει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, από το Ούργκανο (Urgnano) την πατρίδα του Τόνι, μια κοινότητα στην επαρχία του Μπέργκαμο στην ιταλική περιοχή της Λομβαρδίας, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μιλάνου και περίπου 11 χιλιόμετρα νότια του Μπέργκαμο.

Ολοκληρώνοντας την παραμονή του στην Μπανγκόγκ και την Ταϊλάνδη, ο Marco Togni στις 19 Δεκεμβρίου 2023 ανάφερε στο ημερολόγιό του:

«ΤΕΛΟΣ

Το ταξίδι μου τελειώνει στην Μπανγκόγκ, μετά από 462 ημέρες, περίπου 19.000 χλμ. 17 χώρες ταξίδεψαν και αμέτρητες περιπέτειες.

Παρόλο που οι καταλήξεις είναι πικρές και δεν αρέσουν σε κανέναν, το τέλος είναι επίσης μέρος ενός ταξιδιού.

Σε αυτό το τέλος, όμως, βλέπω μια νέα αρχή, ένα σημείο για να ξαναρχίσω, γιατί αυτό το ταξίδι ήταν μια εμπειρία που εμπλούτισε τις αποσκευές της ζωής μου σε ανυπολόγιστο ποσό.

Με έμαθε να χάνομαι, να αφήνομαι, να ακολουθώ τα συναισθήματά μου, να μη φοβάμαι να ρισκάρω, να μη φοβάμαι την ελευθερία, να επιβιώνω, να διορθώνω τον εαυτό μου, να βλέπω ευκαιρίες και λύσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, να βρίσκω πάντα έναν τρόπο να ξεπερνάω τις εμπόδιο.

Μου έδειξε μερικά από τα απίστευτα και υπέροχα άγρια ζώα αυτού του πλανήτη, με θέα που κόβει την ανάσα, ανατολές και ηλιοβασιλέματα με υπέροχες αποχρώσεις και χρώματα και ποικίλους βιότοπους.

Μου έμαθε ότι ο αληθινός πλούτος βρίσκεται μέσα μας και στο πώς αποφασίζουμε να τον προσφέρουμε στους άλλους, στην απλότητα, στα χαμόγελα, στο μοίρασμα, στη βοήθεια ο ένας τον άλλον, στις στιγμές, στις συναντήσεις.

Μου έμαθε ότι τα κομμάτια για να συμπληρώσει το παζλ της καρδιάς και της ψυχής κάποιου βρίσκονται μέσα από αυτές τις συναντήσεις, αυτές τις εμπειρίες και όλες τις διδασκαλίες που προέρχονται από αυτές, μέσα από τον χρόνο και τον χώρο που όλοι μοιραζόμαστε.

Μου επέτρεψε να συνδεθώ πέρα από κάθε φαντασία με μέρη με αιώνια γοητεία, αρχαίους πολιτισμούς, θρησκείες και τρόπο ζωής διαφορετικούς από αυτούς που είχα συνηθίσει.

Μου έδωσε μια αποσκευή ειδήσεων, νέες γνώσεις και πληροφορίες, ιδέες και σκοπούς, δυνατά συναισθήματα και απίστευτες και ανεξίτηλες αναμνήσεις που τώρα θα εξαρτώνται από εμένα να μπορώ να μεταβολίσω και να χρησιμοποιώ καλύτερα στο μέλλον μου, να είμαι καλύτερος άνθρωπος και να ζω κυρίως αρμονικά, σεβασμός και επίγνωση.

Και μετά; Τι καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις ένα νέο κεφάλαιο από το σπίτι (Ιταλία);

Σας ευχαριστώ!

Σε όσους με στήριξαν μέρα παρά μέρα.

Σε όσους δεν το πίστεψαν και με είπαν τρελό.

Σε όσους έχουν μοιραστεί τον χρόνο τους, το σπίτι τους, την καθημερινότητά τους και τη μεγάλη τους καρδιά μαζί μου, με φιλοξενούν, δίνοντάς μου φαγητό, νερό ή ακόμα και κάνοντας μια ευγενική χειρονομία ή ένα χαμόγελο προς εμένα.

Στους άλλους ταξιδιώτες που γνώρισα, γέλασα μαζί τους, αντιμετώπισα και μοιράστηκα μέρος αυτής της αξέχαστης εμπειρίας.

Σε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη… Στην ελευθερία και τη ζωή…

Σας ευχαριστώ!»

Ευχόμαστε στον Μάρκο Τόνι (Marco Togni), καλή συνέχεια, πάντα να πετυχαίνει τους στόχους του, φτάνοντας ασφαλής και γεμάτος εμπειρίες από τα ταξίδια του!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

Η σελίδα του Μάρκο Τόνι (Marco Togni), στο F/B:

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100083761123798