Με επιτυχία η 19η Γιορτή Τσιγαρίδας, στις Φυτείες

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών “Ακαρνανικό Φως” σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Ξηρομέρου με αφορμή τις άγιες ημέρες πραγματοποίησαν την 19η Γιορτή Τσιγαρίδας την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 στην κεντρική πλατεία Φυτειών.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του τόπου, όπου προσφέρθηκε δωρεάν ζεστή τσιγαρίδα στους επισκέπτες και χορέψαν στο ρυθμό των παραδοσιακών τραγουδιών με την μουσική επιμέλεια του Σπύρου Αποστόλου.

Στο παρελθόν, κάθε οικογένεια του γραφικού χωριού των Φυτειών, είχε ένα γουρούνι, και τα Χριστούγεννα ήταν αφορμή για να ενώνονται και να δημιουργούν κομμάτια μοναδικής γαστρονομικής τέχνης. Τα κομματάκια κρέατος, με λίπος γουρουνιού, μεταμορφωνόταν σε τσιγαρίδες, που αποτελούσαν πηγή ζεστασιάς και γεύσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η διαδικασία αποθήκευσης μέσα σε λίπος εξασφάλιζε την διατήρηση του φαγητού.

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών “Ακαρνανικό Φως” ανέφερε σχετικά: «Μια ακόμα υπέροχη γιορτή της Τσιγαρίδας, ελαβε τέλος με μεγάλη επιτυχία! Η προσελευση του κόσμου ήταν μεγάλη και το κέφι φυσικά δεν έλειπε.

Η μεγάλη γιορτή του Ξηρομέρου, όπως είπε και ο κ.Δήμαρχος , Ιωάννης Τριανταφυλάκης, πια πρέπει να συμπεριληφθεί στην άυλη κληρονομιά του τόπου μας και είμαστε περήφανοι γι' αυτό.

Κάθε χρόνο γινόμαστε και καλύτεροι, κάθε χρόνο διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και πορευόμαστε... Καλή χρονιά με υγεία!»